Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene u zdravstvu

Evo što je novi ministar Varga obećao pacijentima i sindikatima!

Zoran Milanović,Siniša Varga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.06.2014.
u 13:53

Varga je na sastanku s udrugama pacijenata rekao da "nije pobornik revolucija, već da se problemi jedan po jedan rješavaju".

Ministarstvo zdravlja izvijestilo je da je novi ministar Siniša Varga u srijedu održao tri sastanka s udrugama pacijenata, zdravstvenim komorama i sindikatima u zdravstvu, a na sastancima je bila i v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec.

Varga je na sastanku s udrugama pacijenata rekao da "nije pobornik revolucija, već da se problemi jedan po jedan rješavaju". Kao glavni projekt Ministarstva s njim na čelu istaknuo je izdvajanje HZZO-a iz državne riznice. Najveći problem za udruge pacijenata je nedostupnost skupih lijekova koji se plaćaju iz proračuna bolnica, a ne iz fonda za posebno skupe lijekove na što im je Varga obećao da će se to primijeniti izlaskom HZZO-a iz riznice i to zato što će HZZO imati više novca na raspolaganju. "Cilj Ministarstva zdravlja i HZZO-a je da se osigura dostupnost zdravstvene zaštite svim osiguranicima unutar sat vremena", napisali su iz Ministarstva Siniše Varge koji će svaka dva ili tri tjedna održavati sastanke s udrugama pacijenata.

Udruga pacijenata protiv osnivanja Ureda pravobranitelja za pacijente

Predsjednik Udruge pacijenata Marijo Drlje danas je poslao priopćenje u kojem izražava nezadovoljstvo najavom da ministar Varga namjerava osnovati Ured pravobranitelja za pacijente jer smatraju da će oboljeli "od toga u praksi imati vrlo malo koristi". "Pravobranitelj za pacijente nije dobro rješenje, a posebno kada ga osnivaju i financiraju ministar zdravlja ili politika", pišu iz Udruge i podsjećaju ministra da već u Ministarstvu ima Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, a da postoje i županijska povjerenstva.

Oni smatraju kako pri Medicinskom fakultetu treba ustanoviti "neovisno staleško tijelo za prava pacijenata koje bi bilo ravnopravni sudionik u raspravi s Hrvatskom liječničkom komorom kada ona daje ekspertize u kojima su u sukobu interesi liječnika i pacijenata".

Ministarstvo i HZZO radit će prisno

Ministar Varga je na sastanku sa zdravstvenim komorama rekao da će odsad Ministarstvo i HZZO "raditi prisno", a obećao je i da će nakon izlaska HZZO-a iz riznice "svima u zdravstvenom sustavu biti bolje". Iz komora su upozorili na veliki problem odljeva liječnika iz zdravstvenog sustava i smatraju da Ministarstvo treba uspostaviti kvalitetniji dijalog kako bi ostali raditi u Hrvatskoj.

"Na sastanku sa sindikatima u zdravstvu ministar je istaknuo kako će otvoriti socijalni dijalog, te napraviti dubinske analize Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, masterplana bolnica, sanacijskih vijeća i sanacijskih upravitelja bolnica", pišu iz Ministarstva zdravstva dodavši da su predstavnici sindikata istaknuli da u pregovorima o kolektivnom ugovoru "potrebno naći kompromisno rješenje koje će biti u interesu građana kao korisnika zdravstva, zdravstvenih radnika i poslodavaca".

>>Varga smijenio sve Ostojićeve ljude iz sanacijskih vijeća

>>Varga i Mornar prisegnuli, Linić glasovao protiv obojice

>>Varga: Pokrenuo sam reviziju master-plana, vjerujem da će do 1. 9. biti usvojen

Komentara 4

PK
PODLOŽAN KORUPCIJI
14:08 20.06.2014.

Hoćemo djela, rezultate, a ne isprazno laprdanje!

DU
Deleted user
15:41 20.06.2014.

Eto, znala sam da je bezveznjak. Do sada smo unazad nekoliko godina strpljivo i mučno izgrađivali poslovanje preko riznice po sistemu podračuna, iscrpljujući materijalne i ljudske resurse, sve pod parolom kontrole trošenja novaca (!). Sad će se netko sjetiti i trošiti svoj mandat na izlazak iz riznice. Kako će to realizirati interes koji pokazuje gospon ministar za poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga, pitaj Boga. Isto tako i master plan bolnica iliti njihovo spajanje razdvajanje spajanje razdvajanje...Malo za švelo sjeli, malo šili, malo se odmarali, sad bumo parali, pa jopet možemo ispočetka. Glavno je uspješno preživjeti mandat i iglu , konac i švelo tutnuti u ruke onom slijedećem.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:33 20.06.2014.

Treba li se napokon donijeti dugoročna strategija razvoja zdravstvenog sustava? Hoćemo li doživjeti da jedan ministar završi svoj mandat pa drugi dođe i nastavi raditi ono što je prvi započeo. Svjedoci smo da ista politička opcija imenuje jednog ministra a zatim drugog te da drugi poništava sve što je radio onaj prvi. Što onda očekivati kada na vlast dođe druga politička opcija? Ovakvim vođenjem zdravstveni sustav nema nikave budućnosti. Hoćemo li ikada postići konsenzus oko budućnosti našeg zdravstvenog sustava? Možemo li donijeti DUGOROČNU STRATEGIJU RAZVOJA ZDRAVSTVENOG SUSTAVA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije