Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (18. dio)

bager
Damir Špehar/PIXSELL
14.06.2013.
u 17:15

Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo iz PRIMAPARSA.

1. Kupio sam 1981. godine zemljište u općini Brdovec, zajedno s hrastovom kućom površine oko 18 kvadratnih metara. Kuća je bez temelja, stara dvjestotinjak godina, prenesena iz Turopolja. Na objektu svih tih godina ništa nije nadograđivano. Inače, na zemljištu je još 1975. izdana građevinska dozvola za kuću za odmor. Moram li objekt legalizirati?

Ako hrastova kuća ne odgovara lokacijskim uvjetima koji su određeni po Vašoj građevinskoj dozvoli za kuću za odmor, da.

2. Kuća površine oko 100 m2 stambenog prostora (visoka prizemnica s podrumom i tavanom) sagrađena je 1980. godine. Za kuću je izdana građevinska dozvola. Kuća je u skladu s dozvolom izgrađena na međi sa susjednom građevinskom česticom, s te strane nalazi se ulaz u kuću s terasom koja ne prelazi na drugu česticu. Dio terase je prilikom izgradnje kuće zatvoren jer je na nju proširena jedna soba što nije u skladu s građevinskom dozvolom. Navedeni zatvoreni dio nema prozora ni vrata i ne prelazi na drugu česticu. Je li to potrebno legalizirati i koji dokumenti su za to potrebni? Također, je li potrebna legalizacija ako unutarnji raspored prostorija nije identičan onome iz projekta?

Nadograđeni dio trebate legalizirati kao dogradnju postojeće kuće, pa će se u tom postupku prikazati i novi razmještaj unutarnjih prostorija. Za tu svrhu trebate snimku izvedenog stanja izrađenu od ovlaštenog projektanta i, ako nadogradnja nije ucrtana u aktualni katastarski plan (vidi se iz novog Izvoda iz katastarskog plana) treba izraditi i geodetski snimak.

3. Imam dozvolu za prizemlje i kat kuće, koja ima više gabarita nego u dozvoli, te je na nju je nadograđen još jedan kat. Jasno mi je da je moram legalizirati. Sa suprugom živim u prizemlju, sin na prvom katu, a kći na drugom katu. Moramo li svi podnijeti zahtjev za legalizaciju ili samo ja za cijeli objekt jer građevinska dozvola glasi na mene? Pitam vas zbog plaćanja vodnog i komunalnog doprinosa jer bismo željeli da svatko plati svoje obveze.

Najjednostavnije bi bilo da svi zajedno podnesete zahtjev za legalizaciju, a to je po zakonu moguće, bez obzira što ste na postojećoj građevinskoj dozvoli bili upisani samo Vi.

4. Uz stambenu kuću koja je legalizirana sagrađene su vanjske stube koje se naslanjaju na lijevu stranu kuće. Trebamo li predavati zahtjev za legalizaciju tih stuba i plaća li se uz zahtjev bilo kakva kazna za njih?

Dograđene stube trebate legalizirati kao nadogradnju na kuću, prema površini ćete platiti i naknadu (kaznu), a ona iznosi minimalno 500 kuna.

5. Vlasnici smo kuće na selu površine 22 m2 koja je postojala prije 1968. godine kao prizemnica s krovom. Prije 15 godina na kuću smo nadogradili kat u istim gabaritima, ali nismo stavili krov. To je vidljivo na stranicama Geoportala. Nakon 21. lipnja 2011. godine napravili smo fasadu i krov s nadozidom od 80 cm. U potkrovlju se nalazi jedna soba. Molimo vas odgovor kako možemo legalizirati ovu kuću, odnosno ako ne možemo legalizirati potkrovlje, kako ćemo legalizirati ono što je izgrađeno prije 21. 6. 2011.?

Bilo bi najbolje da se posavjetujete s referentima u nadležnom uredu za graditeljstvo i pitate ih hoće li Vam krov izgrađen poslije 21.lipnja 2011. priznati kao neophodni dio objekta potreban za zaštitu, dovršenje i funkciju nelegalno sagrađenog objekta.

6. Prije nekoliko godina zatvorili smo lođu koja je do danas zadržala svoju funkciju i prema objašnjenju ne moramo legalizirati lođu. Zasad ne kanimo proširivati stan i vršiti prenamjenu lođe, ali postoji mogućnost da ćemo to učiniti u budućnosti. Što učiniti? Hoću li (ako prenamijenim taj prostor kasnije) to moći legalizirati ili to poslije neću smjeti?

I prije i poslije Zakona o legalizaciji u važećem Zakonu o prostornom uređenju i građenju postojao je i postojat će propisani postupak kojim se mogu legalno provoditi zahvati o kojima Vi govorite. Taj postupak nešto je obimniji u smislu dokumentacije koja se prilaže i suglasnosti koje treba prikupiti. Odluka je isključivo Vaša.

7. Čitajući Vaša pitanja i odgovore vezane za legalizaciju nisam našao pravi odgovor na moje stanje pa Vas molim za Vašu pomoć. Vlasnik sam privatne kuće u Rijeci (na Drenovi), tlocrtne površine 92 m2 ili stambene 150 m2 (prizemlje i suteren) izgrađene 1845. godine. Na postojeću kuhinju – probivši vanjski zid kuće – nadogradio sam dio tlocrtne dimenzija 2 x 1 m visine 2,5 m 1990. godine. Ne postoje nikakvi nacrti kuće (koju sam naslijedio od roditelja), a koja se nalazi uz glavnu cestu. Nadogradnja je izvršena unutar moga terena. Zanima me što sve trebam učiniti da bi to bilo legalizirano i ne manje bitno (ili najbitnije) koliko to otprilike košta?

Za legalizaciju ovog zahvata trebate: potvrdu iz katastra iz koje je vidljivo da je objekt u postojećim gabaritima postojao 15. 2. 1968. godine, novi izvod iz katastarskog plana, novi izvod iz zemljišne knjige, snimak izvedenog stanja izrađen po ovlaštenom projektantu i geodetski snimak izrađen po ovlaštenom geodetu. Okvirna cijena je 6000 do 10.000 kn.

8. Molila bih pomoć u vezi potrebe legalizacije dijela stana. Naime, prema nacrtu stan ima ucrtanu lođu koja je danas zatvorena i dio je blagovaonice. Prilikom njenog zatvaranja nije srušen ni jedan zid, već se radilo u potpunosti o drvenoj konstrukciji te su isti prozori (zajedno s originalnim drvenim okvirima) samo gurnuti prema van i sada su u istim okvirima kao što je i lođa prema nacrtu. Prema zemljišnim knjigama i gruntovnici kvadratura lođe također je uračunata u sveukupnu kvadraturu stana. Je li potrebno legalizirati prenamijenjeni prostor?

S obzirom na to da ste promijenili namjenu prostora i lođu pretvorili u sobu, zahvat je potrebno legalizirati i platiti razliku komunalnog i vodnog doprinosa. Nakon legalizacije moći ćete promijeniti i opis prostora u zemljišnim knjigama i katastru (za istu kvadraturu), pa će se i vrijednost nekretnine računati na drukčiji način.

>> Sve o legalizaciji čitajte u našem specijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije