Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINIMALAN UVJET

Evo koliku biste mirovinu imali da u Njemačkoj radite pet godina

euri
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/2
09.06.2023.
u 07:36

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutačna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura

Mnogi Hrvati zbog mirovine odlaze raditi u Njemačku. Da biste ostvarili pravo na njemačku mirovinu, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za mirovinsko osiguranje. 

Upravo o tim doprinosima ovisi kolika će biti mirovina. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko mirovinsko osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade), piše Fenix magazin. 

Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Naime, prosječna godišnja bruto plaća u 2023. godini je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku. 

VEZANI ČLANCI: 

Za svaki mirovinski bod ima se pravo na tzv. vrijednost mirovine. To trenutačno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutačna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine. I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku plaću na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutačna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti. 

VIDEO Objavljeno kolike su mirovine u Njemačkoj, mnogi ostali neugodno iznenađeni

Komentara 25

Avatar drago41053
drago41053
09:04 09.06.2023.

Novinari iz vecernjeg stvarno vjeruju da je Hrvatska izolirani otok,zasto ne napisete joliko je umirovljenika u njemackoj SIROINJA?

Avatar ivica48
ivica48
09:08 09.06.2023.

Moja supruga ima 37,9 godina radnog staza od toga 60% puno radno vrijeme ostalo 4 sata i i ma 768 eura mirovine nemožeš ni na svojosobni stan platit režije

Avatar antikomunist2
antikomunist2
09:48 09.06.2023.

Nekako je zaboravljeno pojasniti kako opisano steknuto pravo nakon pet godina uplaćivanja u njemački mirovinski fond dolazi do isplaćivanja tek nakon doživljene 67 godine života. Netko tko je sve to "obavio" s trideset godina treba čekati na tu mirovinu točno 37 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije