Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lani izvezli oružja za 151 milijun eura

Evo kojeg se hrvatskog oružja i opreme najviše prodalo lani. Proizvode jedne tvrtke skidaju s izloženih lutaka

Karlovac: Tvrtka HS Produkt razvila novu jurišnu pušku VHS-2S
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
14.07.2022.
u 22:10

Podatak o izvozu govori da se hrvatski vojni izvoz oporavlja, nakon što je pao na najniže grane 2019., kada je oružja izvezeno za manje od 500 milijuna kuna, međutim, još smo daleko od 2016. u kojoj su hrvatski vojni izvoznici zaradili čak 1,7 milijardi kuna

Prema službenom vladinom godišnjem izvješću, Hrvatska je u prošloj godini izvezla oružja i vojne opreme za 1,14 milijarde kuna, odnosno 151 milijun eura. Istodobno je uvezeno oružja za 163 milijuna kuna ili 21,5 milijuna eura. Podatak o izvozu govori da se hrvatski vojni izvoz oporavlja, nakon što je pao na najniže grane 2019., kada je oružja izvezeno za manje od 500 milijuna kuna, međutim, još smo daleko od 2016. u kojoj su hrvatski vojni izvoznici zaradili čak 1,7 milijardi kuna. Onaj drugi podatak o uvozu, očito ne sadrži i prvu, najveću tranšu isplate Francuzima za nabavku eskadrile od 12 borbenih aviona Rafale. Iznos od oko 350 milijuna eura se po svemu sudeći bilježi na drukčiji način.

Brojke se mijenjaju, međutim, poredak najvećih izvoznika, oružja i opreme ne. Premda u izvješću Vlade nije detaljizirano na koga se cifre odnose. Ali, kada se prouče financijska izvješća naših najvećih vojnih proizvođača, koji je, zanimljivo, uvijek nešto veći nego je prikazan u podacima iz evidencije Ministarstva gospodarstva, zlatna medalja opet pripada karlovačkom gigantu i proizvođaču pištolja i jurišnih pušaka HS Produktu. Srebro dobiva DOK-ING, proizvođač najpoznatijih i najtraženijih strojeva za razminiranje, čiji se proizvodi nalaze u arsenalima brojnih vojski svijeta, pa tako, zanimljivo, i u vojsci SAD-a, kao i u ruskoj vojsci. Bronca ide vrijednom međimursko-njemačkom proizvođaču kaciga Šestan-Buschu.

U onoj svoti od 1,14 milijarde kuna izvoza, HS Produktu pripada lavovski udio od oko 90 posto. HS Produkt je imao rekordan prihod, koji je ukupno premašio milijardu kuna, uglavnom zbog tradicionalno povećane potražnje za njihovim proizvodima u SAD-u. Svoju gamu proizvoda na američkom tržištu HS Produkt je uvećao i lansiranjem po prvi put poluautomatske verzije svoje jurišne puške VHS-2, nazvane Hellion, te sa zanimanjem sada prate koliko će se taj novi proizvod, čija kupnja je dopuštena u SAD-u, "uhvatiti".

27.01.2022., Karlovac - Tvrtka HS Produkt u suradnji sa amrickim Sprinfieldom pocetkom 2022. godine plasirala je na americko trziste civilnu inacicu jurisne puske Hellion, radi se o poluatomatskoj verziji puske VHS-2, sa nekim preinakama, prilagodenoj zakonskim propisima da se prodaje na civilnom trzistu. Tijekom godine nova jurisna puska trebala bi biti dostupna i na Europskom te Hrvatskom trzistu pod nazivom VHS- 2S. Preporucena cijena za americko trziste je oko dvije tisuce dolara. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

 

DOK-ING-u je 2021. također bila izuzetno dobra godina, a na svjetskim tržištima ostvarili su 223 milijuna od svojih ukupno 264 milijuna kuna prihoda. DOK-ING ima konstantan rast, a prošla godina je, dakle, bila rekordna. Šestan-Busch ostvario je lani u izvozu 61 milijun kuna, što je nešto slabije od prethodne ujedno rekordne 2020.

Sigurno je, međutim, da će Šestan-Busch u ovoj godini nastaviti uvećavati svoj izvoz, pretežito zbog velikih potreba za njihovim proizvodom nastalih zbog ruske agresije na Ukrajinu. Na sajmovima oružja kupci su doslovno željeli skidati njihove proizvode s izloženih lutaka. Problem je u tome što Šestan-Busch bazira svoju proizvodnju na sigurnim narudžbama i ne proizvode kacige za slobodno tržište, jer bi stvaranje zaliha izrazito opteretilo njihovo poslovanje. Kao što je nedavno potvrdio i Goran Basarac iz Šestan-Buscha, inače i prvi čovjek Hrvatskog klastera obrambene industrije, "mi nemamo novaca za proizvesti 10 tisuća komada kaciga da samo budu odložene na skladištu, pa da onda nagovaramo kupce da kupe upravo taj model kojeg imamo na zalihi". Kazao je i da im stiže jato kupaca iz Ukrajine koji bi svi htjeli kupiti, ali po tisuću do dvije tisuće kaciga koje bi odmah slali na ratna područja. Pored toga, Šestan-Busch mora zadovoljiti prethodne narudžbe, ali će se, obzirom na potražnju sigurno naraditi u 2022.

Kako se saznaje, zagrebački DOK-ING svoje daljnje ambicije temelji na očekivanoj velikoj potražnji za svojim proizvodima za razminiranje za kojima će biti velika potražnja zbog tisuća eksplozivnih neeksplodiranih naprava i mina koje se svakodnevno talože na ratnim područjima Ukrajine. Iduće vladino izvješće o izvozu obrambene industrije za 2022. bit će sigurno bolje od ovoga za 2021. jer će se skoru pridružiti izgledno i vrijednost oružja i opreme koje je Hrvatska šalje u Ukrajinu u sklopu dogovora članica EU i NATO-a. Na početku rata u prvoj tranši otišlo je oružja i vojne opreme u vrijednosti većoj od 20 milijuna dolara. Hrvatski vojni proizvođači, oni tradicionalni, ali i brojni novi koji se pojavljuju, sigurno će profitirati i kod kuće, jer MORH jako diže vojni proračun, a odrazit će se to i na hrvatski vojni izvoz, jer će se aktivirati i EU obrambeni fond.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stefj
00:53 15.07.2022.

A Đuro? Ništa?

Avatar Hrvat300
Hrvat300
22:30 14.07.2022.

Ono što mene zanima jest da li bi se naša vojna industrija mogla pokrenuti i oko rata u Ukrajini npr.Đuro Đaković,PHP ili tko već?Bilo da se radi o tenkovima,borbenim vozilima pješaštva,puškama ili čemu već.Također treba reći da je i uu susjednoj BiH nekada bila proizvodnja topničkog oružja pa me zanima da li bi se naši mogli s njima povezati u klaster i da zajedno prodaju oružje Ukrajini ili NATO-u koji bi ih onda donirao Ukrajini?

DU
Deleted user
02:28 15.07.2022.

Sad kad svi znaju da je HS produkt dobio medalju, odma' je radnicima tamo lakse delat za minimalac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije