Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poseban program

Evo kako jedan sudac želi 'preobratiti' djecu mafijaša

Mafija
Zurnal24/PIXSELL
09.08.2013.
u 14:06

Posljednjih godina sudac Di Bella redovito je imao posla sa sinovima mafijaša koji bi završili na sudu za mladež. I onda je odlučio nešto poduzeti.

Sudac sa sjevera Italije uvodi program pomoći djeci mafijaških bossova kako bi pobjegla iz kriminala. Ključ programa je da se djecu makne od roditelja kad se pojave prvi znakovi nevolje. 'Moramo naći način da razbijemo taj krug koji prenosi negativne kulturne vrijednosti s oca na sina', rekao je Roberto di Bella, predsjednik suda za mlade u Kalabriji.

Kalabrija je srce mafijaške mreže poznate pod nazivom 'Ndrangheta, a njezini članovi su među najvećim krijumčarima kokaina u Europi. Mafija je uvijek krvno povezana zbog čega je sigurnosnim službama iznimno teško uvući se među njih. ''Zbog toga je često djeci sudbina unaprijed određena – da slijede stope svojih očeva'', rekao je Antonio Nicaso, koji je puno posao o 'Ndrangheti, piše BBC.

Djevojčice se nekad moraju udavati za sinove drugih bossova, kako bi se klanovi povezali krvnim srodstvom. ''Postoje pisma žena koje su pisale o svojim kćerima koje se prisiljavalo da se udaju za muškarce koje ne vole, samo da bi povećali moć obitelji'', rekao je Nicaso. Posljednjih godina sudac Di Bella redovito je imao posla sa sinovima mafijaša koji bi završili na sudu za mladež. I onda je odlučio nešto poduzeti. Sud se sada usredotočuje na djecu od 14 i 15 godina koja su počela poprimati mafijaški mentalitet.

Do sada je 15-ero takve djece oduzeto roditeljima te je smješteno u domove. No, napominje sudac Nicaso, oni nisu u zatvoru i mogu kući u posjet svakih nekoliko tjedana. ''Ovo uvijek počinje sa sudskim procesom. Kada su ova djeca optužena za nasilje, vandalizam i njihove obitelji ništa ne poduzmu, mi interveniramo'', dodao je. ''Cilj programa je pokazati toj djeci drugačiji svijet od onog u kakvom su odrasli.''

Djeca ostaju u takvom domu do svoje 18 godine, dobi u kojoj će, kako se sud nada, moći donijeti odluku da se maknu iz mafijaškog svijeta.

>> Skrivao se iza šanka: Šefa talijanske mafije uhitili u pidžami!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije