Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA Odbor za vanjske poslove Europskoga parlamenta velikom većinom glasova podupro Hrvatsku na putu u EU

Europski parlament zahtijeva provedbu Bledskoga sporazuma

VL
Autor
Stojan De Prato
21.01.2009.
u 15:12

Europski parlament ”pozdravlja neformalan sporazum” Sanadera i Janše na Bledu da spor oko granice riješi Međunarodni sud pravde u Den Haagu, te “zahtijeva od obiju strana da taj sporazum provedu”.

Piše to u amandmanu bavarskoga pučanina Bernda Posselta, koji je zajedno s prijedlogom ovogodišnje Rezolucije o napretku Hrvatske, što ju je sastavio austrijski socijalist Hannes Swoboda, usvojio Odbor za vanjske poslove (AFET) Europskoga parlamenta. Za takav prijedlog Rezolucije glasovalo je 55 odbornika iz svih frakcija europarlamentarnoga stranačnog spektra; jedan se suzdržao, a samo su dvojica bila protiv.

Žbogar: Pravo vrijeme da se ratificira pristupni protokol Hrvatske za NATO

Neslaganje s blokadom: Slovenac Aurelio Juri dao ostavku u odboru EU - Hrvatska

Uz ovaj Posseltov amandman, AFET je prihvatio amandman u čijoj je izradi sudjelovao i slovenski socijalist Aurelio Juri, koji je naslijedio europarlamentarni mandat sadašnjega slovenskog premijera Boruta Pahora, a koji se od Pahora, iako su iz iste stranke, politički jako razlikuje. U tome amandmanu, koji su supotpisali njemački “zeleni” Milan Horaček i mađarski liberal Istvan Szent Ivany, izražava se “duboko žaljenje što su hrvatski pristupni pregovori već neko vrijeme zapriječeni zbog dvostranih pitanja”.

U nastavku se “podvlači da takva pitanja ne smiju biti zapreka pristupu” Hrvatske u EU. Hrvatsku se Vladu “i vlade susjednih zemalja ipak potiče da hitro riješe sva svoja otvorena pitanja”.

U Rezoluciji se ističe da završetak pristupnih pregovora u 2009. godini ”mora ostati zajednički cilj”, a u jučer usvojenome amandmanu tome se dodaje “uvjerenje” da se taj cilj, “u skladu s naznačnim cestovidom što ga je objavila Europska komisija, može dostići ako hrvatska Vlada ubrza napore na bavljenju nekim osjetljivijim pitanjima vezanima uz pristupni postupak, poput borbe protiv organizirana zločina i korupcije”.

Žbogar: Deblokada hrvatskih pregovora tek kad se uklone uzroci blokade

Ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za NATO nije upitna

Vajgl: Bezuvjetan pristanak na arbitražu velika Janšina greška, potrebni bilateralni razgovori

Od Vijeća EU traži se da “uzmogne otvoriti sva pregovaračka poglavlja bez daljnjega odlaganja”. Jučer je usvojen i amandman koji su zajedno podnijeli Swoboda, nizozemski socijalist Jan Marinus Wiersma i grčki pučanin Giorgos Dimitrakopoulos, u kojemu pozivaju EK da “usvoji posebne mjere za poravnanje društvenih troškova preustroja” brodogradilišta. EK i Vijeće EU također se poziva da “prilikom provjere primjenjuje li Hrvatska nužne preobrazbe uzme u obzir trenutačnu gospodarsku i novčarsku krizu”.

O Rezoluciji će Europski parlament glasovati na ožujskoj plenarnoj sjednici.


Neće biti problema sa Slovenijom

Državni vrh uvjeren je da neće biti problema pri ratifikaciji pristupnog protokola Hrvatske za članstvo u NATO-u ni kod jedne članice, pa ni kod Slovenije, te da će Hrvatska do sastanka na vrhu u travnju postati punopravna članica. – Uvjereni smo da neće biti nikakvih problema ni sa Slovenijom – rekao je premijer Ivo Sanader nakon jučerašnjeg sastanka Odbora za NATO. Ponovio je da će slovenskoga kolegu Boruta Pahora pozvati na jednu rukometnu utakmicu, a to je u šali nazvao “rukometnom diplomacijom”. Sanader i Mesić zadržali su se u razgovoru, a na izlasku ih je dočekalo novinarsko pitanje jesu li smijenili veleposlanika u SAD-u Nevena Juricu. Na to se premijer odsrca nasmijao, a predsjednik samo rekao “lijep pozdrav” i sjeo u auto. (V. Mo.)


Pahor: Blokada ostaje dok za nju postoje razlozi

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn je slovenskom političkom vrhu u Ljubljani predstavio inicijative koje bi mogle dovesti do rješavanja graničnog pitanja sa RH. Rehn je novinarima odbio govoriti o detaljima tih inicijativa kazavši da o tome još treba razgovarati s hrvatskom stranom. Premijer Pahor je objasnio da će Slovenija inicijative proučiti te da za nastavak hrvatskog približavanja EU mora doći do promjene okolnosti koje su dovele do blokade. Namjeru premijera Sanadera da kolegu Pahora pozove na rukometnu utakmicu Svjetskog prvenstva Rehn je označio kao važno znamenje dobre političke volje. Pahor je pak rekao da dimenzije problema s kojim imamo posla nisu tako male da bi se mogao riješiti u navijačkom ozračju. Za to je potreban ozbiljan razgovor i promišljanje, kazao je Pahor. (V. Z.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije