Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
78 2°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
 • Avatar vh1
  vh1:

  Davno je Miljenko Smoje napisao u seriji \'\' VELO MISTO \'\' …..\'\' plakat će te za kurbon Auštrijon….\'\' Napisao je to kada jer vidio kakve je seljačine i čobane Tito dovukao u gradove. Praznih dežepova, sa zavežljajem i rasparanih gaća. ... prikaži još!ća. To je poočetak urbanocida koji traje sve do danas.

 • Savjest:

  Mala nepreciznost: ne postoji njemačko-austrijski model uprave i sudstva jer se oni međusobno prilično razlikuju. Pred nekoliko godina g. Zlatko Zeljko, predsjednik udruge \"Jurisprotecta\" bio se jako založio za njemački zakon o zastupanju stranaka na sudu i davanja pravnih savjeta ... prikaži još! (Rechtsberatungsgesetz). Potrudio sam da preko interneta vidim kako je taj zakon nastao i što čini njegove osnove. Evo rezultata: 1 Zakon je donesen za vrijeme Hitlerove vladavine kako bi se oduzela mogućnost Židovima da ih pred sudovima zastupaju njemački odvjetnici. 2 NItko se ne smije sam zastupati pred sudom 3. Odvjetnici ne smiju nikome davati pravne savjete besplatno. Hrvatska je pokušala načiniti kompromis pa je 1. ukinula pravo laicima da zastupaju stranke na sudu, osim ako su ti laici u srodstvu sa strankom po krvnoj liniji (preci ili potomci) brat ili sestra te bračni drug stranci. 2. Ukinuta je mogućnost samozastupanja u postupcima revizije. Sve je to samo ojačalo monopol odvjetnika, a u posebno težak položaj je stavilo stranke koje su se do revizije samozastupale, jer one moraju u roku manjem od 30 dana naći odvjetnika koji će pristati da ih zastupa u reviziji što je praktički gotovo nemoguće. Zbog toga treba biti oprezan u prihvaćanju stranih pravnih modela, odnosno prihvaćati ih \"cum grano salis\". No, stoji činjenica da je austrougarski pravni model bio daleko napredniji od kasnijih - kraljevinskog, NDH-zijskog i Brozova. A taj pravni model treba obuhvatiti i zakonodavstvo odnosno korupciju u zakonodavstvu, jer je u Hrvatskoj jako raširena pojava da se zakoni neustavno prilagođavaju specifičnim korisnicima, naprimjer investitorima u gradnji, kao što je g Horvatinčić. I sam sam upravo usred postupka odobravanja idejnog projekta, dakle i rješenja o uvjetima gradnje skupini svojih susjeda koji po svaku cijenu traže rješenje kako bi svoje zemljište bolje prodali, iako time zbog klizišta ugrožavaju i svoje susjede - dakle i mene - čija zemljišta mogu biti povučena u lančano klizanje. Za to se koristi najnovija novela Zakona o prostornom uređenju i gradnji koja izrijekom propisuje da se gradnja po takvm rješenju izvodi temeljem idejnog projekta (bez građevinskog, glavnog i izvedbenog projekta). I sada dvoje službenika u Gradskom Megauredu smišljaju sljedeće rješenje: da bi me umirili i naveli na pristanak i potpis na rješenje, oni u okviru idejnog projekta odobravaju \"privremeni geotehnički elaborat\" (ispitivanje stabilnosti tla zbog potencijalnog klizišta) s tim da će se konačni elaborat načiniti u okviru glavnog projekta koga po zakonu nema i neće ga ni biti. Ovo je svakako stvar za USKOK, ali i za još jedno promišljanje. Moji susjedi investitori su ne samo Židovi, već i državljani Izraela. Trebam li ja zbog njihovih nasilnih i koruptivnih postupaka postati antisemit?

 • krasnayi:

  na ovom forumu mozemo uzivati u teorijama postanka hrvata od strane cro-darwina alias jkm.meni se cini da je tvoja loza ipak direktno nastala od majmuna.ne nuzno i evoluirala!

Još iz rubrike Vijesti

Prazne terase kafića u Sarajevu zbog hladnijeg vremena i manjka turista zbog covida-19
od jučer 34 umrlih

BiH bilježi razmjerno veliki broj smrtnih slučajeva, umrlo više od 2.400 zaraženih

Osijek: Nastavljewno suđenje saborskom zastupniku Franji Luciću za podmićivanje novinara
Danas presuda

Franjo Lucić: Nisam nudio mito novinaru, molio sam prijateljski; USKOK: Tražimo zatvor

Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sastanka parlamentarne većine
Epidemija koronavirusa

Nove strože mjere javnosti će biti predstavljene na sutrašnjoj sjednici Vlade

4