Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O situaciji u Izraelu i novijoj praksi u Europi

Europska udruga sudaca: Političari neuravnoteženom kritikom sudaca ugrožavaju povjerenje u pravosuđe

Marko Prpic/PIXSELL
25.04.2023.
u 19:27

Izjavu o difamaciji sudstva u ime 44 nacionalne udruge europskih sudaca potpisuje predsjednik EAJ-a Đuro Sessa, naš sudac Vrhovnog suda.

Izražavajući veliku zabrinutost u vezi s dramatičnim razvojem događaja u povodu reforme sudstva u Izraelu, prilično nezamislivih u Hrvatskoj jer se u Izraelu u obrani neovisnosti sudstva masovno prosvjeduje, Odbor Europskog udruženja sudaca (EAJ) koji okuplja 44 nacionalne udruge sudaca, izdao je priopćenje koje bi zbog njegova sadržaja vrijedilo čitati i u Hrvatskoj. Uostalom, ističući difamaciju sudstva i sudaca, EAJ obrazlaže kako to na žalost nije nešto novo u novijoj povijesti u europskim zemljama, iako je neprihvatljivo u demokratskim zemljama s vladavinom prava, obrazlaže se u izjavi upućenoj izraelskim i međunarodnim vlastima i javnosti, a koju potpisuju predsjednik EAJ-a Đuro Sessa, naš sudac Vrhovnog suda, te dvoje potpredsjednika Mikael Sjoberg i Sabine Matejka.

Praksa difamiranja sudstva opasna je za osobnu sigurnost sudaca te takva praksa onemogućava konstruktivan dijalog u kojem svaka strana iznosi svoje argumente s fokusom na srž problema. Ostale vlasti u državi moraju prepoznati legitimnu ustavnu ulogu koja proizlazi iz sudstva kojem treba zajamčiti sve što je potrebno za njezino ispunjenje.

Ta funkcija presuđivanja u svim pravnim sporovima, tumačenja i primjene zakona, temeljna je za dobrobit moderne demokratske države uređene na vladavini prava. U državama vođenim principom podjele vlasti, međusobni utjecaj različitih grana vlasti u državi mora se odvijati u granicama zakona i međunarodno prihvaćenih standarda.

Kada političke snage komentiraju ili traže ograničavanje ovlasti pravosuđa, pokazuju slabo razumijevanje uloge neovisnog pravosuđa. Postoji jasna granica između slobode izražavanja i legitimne kritike s jedne strane, i nepoštivanja i neprimjerenog pritiska na sudbenu vlast, s druge strane. Izvršna i zakonodavna vlast ne bi trebale koristiti pojednostavljene ili demagoške argumente kako bi kritizirale pravosuđe tijekom političkih kampanja samo radi argumentacije ili kako bi skrenule pozornost s vlastitih nedostataka. Što je, moramo primijetiti, upravo česta politička praksa u Hrvatskoj.

Apeliraju da političari nikad ne bio smjeli ohrabrivati nepoštivanje sudskih odluka, a kamo li nasilje nad sucima. Izvršna i zakonodavna vlast imaju dužnost provoditi svu potrebnu i odgovarajuću zaštitu tamo gdje su funkcije sudova ugrožene napadima ili zastrašivanjem usmjerenim na pojedince u pravosuđu. Neuravnoteženi kritički komentari političara neodgovorni su i uzrokuju ozbiljan problem jer se time nesvjesno ili namjerno ugrožava povjerenje javnosti u pravosuđe. U takvim slučajevima pravosuđe mora istaknuti da je takvo ponašanje napad na ustav demokratske države kao i napad na legitimitet jedne od grana državne vlasti. Takvo ponašanje krši i međunarodne standarde, navodi se u izjavi EAJ-a.

Ključne riječi

Komentara 4

OT
otrovnijezik
20:20 25.04.2023.

Kod nas sudove treba zatvoriti i suce otpustiti jer je uvijek sve po zakonu.

JO
jocoudriga
21:09 25.04.2023.

Sessa!? To je onaj Mamićev igrač?

KU
Kujttim
20:31 25.04.2023.

Realno, posao suca ne bih radio za 3000 eura. Prvo, dok dođeš do pozicije suca, već si digao "kredit" koje moraš vraćati čitav život. Uvijek si nekome dužan. U postupku vraćanja "kredita" često moraš reprogramirati "kredit" i tu onda nastaju još veći problemi. Dakle, bolje je imati svoj mir za plaću od 1500 eura. Kupiš srdele za 3 eura, nabereš divlje rukole, godišnje proizvedeš 80 litara svojeg maslinovog ulja, svaki tjedan 20 km trčanja, kupaš se u moru od svibnja do kraja listopada, i samo se smiješ mladim sudskim savjetnicama s kojima planinariš po Velebitu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije