Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negativno mišljenje

Europska komisija ruši 'Škibolin' zakon o RBA zadrugama

Marin Škibola, nezavisni zastupnik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.07.2018.
u 07:00

Zakon bi, smatra EK, mogao vrijediti samo za ugovore sklopljene u RH, i to ako ne ugrožava slobodu pružanja usluga i kretanja kapitala

Europska komisija dala je negativno mišljenje o tzv. Škibolinu zakonu – smatraju da je u suprotnosti s europskim pravom, što će obeshrabriti tisuće hrvatskih građana kojima je bio posljednja slamka spasa u odnosima s austrijskim RBA zadrugama čije je poslovanje u Hrvatskoj njime proglašeno nezakonitim, a ugovori koje su sklopili s klijentima – ništetnim.

Dvije slobode

To je značilo da svaka strana u ugovornom odnosu mora drugoj vratiti dotad plaćene iznose, kroz privatne tužbe oštećenih građana.

No, nakon što je sutkinja Općinskog suda u Rijeci – Stalne službe na Rabu, za potrebe spora koji je klijentica pokrenula protiv Raiffeisenbanke St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg eGen, uputila EK „prethodno pitanje“ o usklađenosti zakona s EU pravom, EK se očitovala da bi se Zakon o ništetnosti mogao primjenjivati samo ako su ugovori o kreditu sklopljeni u Hrvatskoj, a čak i tad bi trebalo utvrditi štite li se slobode pružanja usluga i kretanja kapitala.

Kad su posrijedi međunarodni ugovori koje je sklopio „neovlašteni vjerovnik“, smatra da bi njihove pravne učinke trebali utvrđivati Zakon o obveznim odnosima i Zakon o potrošačkom kreditiranju. No, ovaj zadnji ne primjenjuje se na ugovore sklopljene prije 1. siječnja 2010., a ugovori s RBA zadrugama su mahom iz prethodnog razdoblja. Usto, u skladu s mišljenjem Vrhovnog suda RH, nijedan od tih zakona ne propisuje ništetnost kod ugovora o kreditu koji nisu potrošački.

Zaobići tumačenje

S obzirom na to da Zakon o ništetnosti različito tretira prekogranične i usluge u Hrvatskoj, EK smatra da je diskriminatoran, a čak i da nije, ograničavao bi slobodu pružanja usluga. Da bi se zaobišlo to tumačenje, država mora dokazati da postoji prijetnja interesima društva, zaštiti potrošača ili ugledu financijskog sektora, što je – izostavila obrazložiti.

– Zakon se ne fokusira na nepoštene prakse ili rizike za potrošače te ništetnim proglašava ugovore sklopljene s neovlaštenim vjerovnikom iz druge države, ali ne i s vjerovnikom iz Hrvatske, pa se ne smatra dosljednim u zaštiti tih ciljeva – precizni su u EK.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Marin Škibola, nezavisni zastupnik
1/10

Komentara 9

IV
ivan123321
20:40 06.07.2018.

kaze vecernji list koji je u vlasnistvu RBA mafije

TR
trlebrle
00:08 07.07.2018.

Ovo ima samo u Republici Rvackoj. Digli su kredite u Austriji jer doma nisu bili kreditno sposobni,a i u Austriji im je bila manja kamata. 10 godina kasnije na pritiske kraljice blokiranih Miriam Kervatin koja je digla mizernih 320 iljada eura sredila kucu, poslala dicu vani na skolovanje se ti krediti proglasavaju nistetnim. Znaci nije problem ova gospodja koja zivi debelo iznad svojih mogucnosti vec su problem austrijske banke.Ovo ce na kraju sve platit hrvatski porezni obveznici kao i kredite u svicarcima pa cak i oni koji nikakav kredit nisu digli. Dosta je vise populizma kretenski saborski zastupnici. https://www.vecernji.hr/vijesti/za-banke-sam-bila-prestara-pa-sam-uzela-kobni-kredit-s-bandere-1231869

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
07:14 06.07.2018.

Europska komisija ruši 'Škibolin' zakon o RBA zadrugama, jasenovačkim koljackim udrugama i nevino viteškim udruženim zlocinackim pothvatima i lopovskim zahvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije