Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duhanske kontroverze

Europska komisija prekoračila ovlasti s direktivom o ograničenju prodaje grijanih duhanskih proizvoda?

2015. u fotografijama, stock fotografija
Davor Puklavec/PIXSELL
15.10.2023.
u 14:55

Još kada je EK usvojila direktivu 2022. godine, neke države članice prigovorile su da direktiva uključuje "bitne elemente rezervirane za europske zakonodavce" te da Komisija "prekoračuje granice delegiranih ovlasti koje su joj dodijeljene", odnosno da se o ovom pitanju trebalo prethodno raspravljati na razini država članica

Europska komisija suočava se s velikim izazovom zbog optužbi da je prekoračila svoje ovlasti izdavanjem direktive o zabrani prodaje grijanih duhanskih proizvoda sa posebnim aromama čime je prekoračila svoje delegirane ovlasti na proizvode koji su izuzeti prema izvornom zakonodavstvu o duhanskim proizvodima koje su donijela EU zakonodavna tijela, Vijeće i Parlament. Prema napisima medija, Europska komisija morat će to odgovoriti Europskom sudu u Luxembourgu, nakon prijave irskog visokog suda u Dublinu, objavio je EU Reporter.

Kada je EK usvojila direktivu 2022. godine, neke države članice prigovorile su, naime, da direktiva uključuje "bitne elemente rezervirane za europske zakonodavce" te da Komisija "prekoračuje granice delegiranih ovlasti koje su joj dodijeljene", odnosno da se o ovom pitanju trebalo prethodno raspravljati na razini država članica. Naime, Delegiranom Direktivom Komisija je uvela zabranu za kategoriju koja je nova na tržištu i koja nije postojala u trenutku donošenja izvorne Direktive čime je zapravo Komisija donijela političku odluku zabrane za kategoriju grijanih duhanskih proizvoda, koju je tada i definirala, a što, tvrdi se, mogu donijeti samo zakonodavna tijela EU, a ne Komisija.

Politički urednik EU Reportera Nick Powell piše kako će irski visoki sud u Dublinu prijaviti Europskom sudu pravde pokušaj Komisije da ograniči prodaju grijanih duhanskih proizvoda koji pušačima pružaju priliku da prijeđu na sigurniju alternativu. Sudski spor pokrenule su, naime, dvije tvrtke uključene u prodaju i marketing grijanih duhanskih proizvoda u Irskoj, PJ Carroll & Company i Nicoventures Trading, koje osporavaju irski pokušaj prenošenja direktive EK u zakon.

POVEZANI ČLANCI:

Sudac Cian Ferriter presudio je da postoje dobro utemeljeni argumenti za proglašavanje direktive Komisije nevažećom. To bi dovelo do potpune zabrane aromatiziranih grijanih duhanskih proizvoda, uključujući glo, proizvod koji je u središtu sudskog spora. U sažetom arhumentu suca stoji kako je Komisija učinkovito zabranila "kategoriju duhanskih proizvoda koja je bila nova na tržištu, koja nije postojala u vrijeme donošenja Direktive o duhanskim proizvodima 2014. i koja nije bila predmet zasebnih procjena politike i zdravlja…" te upućuje slučaj Sudu Europske unije. Također, od luksemburškog suda traži da se izjasni o metodologiji Komisije, jer nije uzela u obzir manju količinu duhana koju grijani duhanski

Proizvodi sadrže u odnosu na cigarete.

I kada je usvojena EU direktiva 2022. godine, četiri države članice – Bugarska, Cipar, Italija i Grčka – službeno su zajednički prigovorile da EK radi nešto pravno dvojbeno i da će vjerojatno završiti na sudu. Direktiva, ustvrdile su, uključuje "bitne elemente rezervirane za europske zakonodavce" te da Komisija "prekoračuje granice delegiranih ovlasti koje su joj dodijeljene", što je "problematično i stavlja institucionalnu ravnotežu na kušnju, stvarajući pravnu nesigurnost i praktične poteškoće za sve uključene strane“.

Pitanje nije za suce nego za političare i građane, kako je Komisija upala u ovu zbrku? Čini se da su ovdje u igri barem dva faktora. Jedna je institucionalna tendencija da pretjera, da prisvaja još veće ovlasti nego što ih ima. Drugi je specifičan za duhansku politiku, koja je često sklona slijediti stajališta Svjetske zdravstvene organizacije, radije nego pronaći rješenje koje odgovara europskim građanima. U ovom slučaju posegnula je za definicijom WHO-a o grijanim duhanskim proizvodima, umjesto da to smatra pitanjem za EU države članice, piše EU Reporter.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, kojim se prenosi sporna direktiva EK, u Hrvatskoj je bo u javnom savjetovanju od 28. lipnja do 13. srpnja ove godine. Sljedeći korak je usvajanje na Vladi, odnosno upućivanje u saborsku proceduru.

Podsjetimo, Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o uporabi duhanskih i srodnih proizvoda Hrvatska preuzima direktivu Komisije EU od prošle godine koja nalaže povlačenje izuzeća od raznih zabrana za e-cigarete. U zatvorenim prostorima, uključujući radna mjesta, biti će zabranjene e-cigarete ili "grijani duhanski proizvodi", a predviđena je i zabrana aroma u "grijanim duhanskim proizvodima". Na njih će se odnositi i kazne koje inspektori naplaćuju pojedincima koji puše na zabranjenim mjestima, kao i tvrtkama u čijim se prostorima zateknu pušači. Čak 37 europskih zemalja u neku je vrstu zabrane uključilo vaping, a njih 23 punu zabranu e-cigarete, pokušavajući ih učiniti neatraktivnima, poglavito za mlade.

VIDEO Palestinci stoje u redu za kruh: Zalihe hrane počinju ponestajati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije