Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Europska komisija: Nacionalne jezične politike nisu regulirane europskim zakonima

ćirilica
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
19.08.2015.
u 20:25

Komisija je uvjerena da će hrvatske vlasti poštovati preuzete nacionalne i međunarodne obveze, poručili su iz Bruxellesa

Poštovanje jezičnih i kulturnih razlika predstavlja jedan od temelja Europske unije, no nacionalne jezične politike, kao što su dvojezične ploče, nisu regulirane europskim zakonima, već su pod ingerencijom države članice. Tako, ukratko, glasi odgovor Europske komisije na upit za komentar ukidanja ćiriličnih napisa na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru. Zaštita manjina jest jedna od temeljnih vrijednosti EU, i taj se princip jasno spominje u osnivačkim ugovorima EU, objasnio je Christian Wigand, glasnogovornik Glavne uprave za pravosuđe Europske komisije.

– Povelja o temeljnim pravima EU izričito zabranjuje svaku diskriminaciju na osnovi pripadnosti nekoj nacionalnoj manjini i primjenjuje se svaki put kada neka država preuzima europske zakone dok Komisija nadgleda i osigurava da se u tom procesu poštuju temeljna prava i princip nediskriminacije. Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od temelja EU, što je sadržano i u članku 3. Ugovora o Europskoj uniji – kazao je Wigand te istaknuo: – Međutim, nacionalne jezične politike, što uključuje i dvojezične javne znakove, nisu regulirane europskim zakonima i ostaju pod ingerencijom svake članice.

Komisija je uvjerena da će hrvatske vlasti poštovati preuzete nacionalne i međunarodne obveze, posebice Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, kao i Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, koje je Hrvatska ratificirala, poručili su iz Bruxellesa.

>> 'Moram tražiti ocjenu ustavnosti ako zaključim da odluka nije u skladu s Ustavom'

>> 'Zamislite situaciju da je netko u Jasenovcu '46. rekao da latinica ne smije biti u upotrebi'

>> Nastavljamo borbu za prava Srba u Hrvatskoj

Komentara 56

GO
golub
20:58 19.08.2015.

Srpska posla!! Srbija bi u Hrvatskoj uvodila ćirilicu kao službeni jezik, što niti jedna zemlja na svetu ne pomišlja i tu joj niti EK ne može pomoći, a za ćirilicu je 1990.iratovala i rat izgubila. Neka si dopisuju na ćirilici i nitko im to ne smije braniti.

DU
Deleted user
20:54 19.08.2015.

Srbi i druge strane su imale unaprijed informaciju što će izglasati no svejedno nisu ništa rekli, počeli su pričati i buniti se tek nakon što je statut izglasan, ne žele ništa drugo no konfrotaciju sa Hrvatskom i koriste se svakom prilikom za to, ovo je samo još jedan dokaz da se ćirilica mora zabraniti u Vukovaru jer doista je ratno sredstvo

KO
komara
21:17 19.08.2015.

koliko dugo ce Hrvatska biti tema srpskoj politici, zar je srsrps narod toliko tupav? kako vise nesmjene te njihove politicare... a u drugu ruku neka se zabavljaju s tim stvarima, samo sebi skode. samo mi nesmjemo previse ignorirati te napadede s druge strane dunava! za dom - spremni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije