Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZITIVNA PROMJENA

Europska država prva u svijetu uvela besplatan javni prijevoz: Građanima ušteda od oko 3300 kuna

Ilustracija
Foto: Pixabav
1/3
04.03.2020.
u 17:09

Stanovnici Luksemburga više neće ništa potrošiti za vožnju tramvajem, vlakom ili autobusom

Luksemburg je postao prva država u svijetu koja je omogućila besplatan javni prijevoz svim građanima.

Od početka ožujka, nitko u Luksemburgu više neće ništa potrošiti za vožnju tramvajem, vlakom ili autobusom. To je veliki napredak i promjena s obzirom na to da je inače godišnja karta za vožnju javnim prijevozom u Luksemburgu iznosila 440 eura, odnosno oko 3300 kuna. Cilj ovog poteza u Luksemburgu bio je poboljšanje kvalitete prometa, a samim time i smanjenje rastućih emisija CO2.

Luksemburg, država s manje od milijun stanovnika, prva je uvela ovu promjenu, no ideja besplatnog prijevoza nije novost. Naime, 97 gradova diljem svijeta već nudi mogućnost besplatnog javnog prijevoza. Ovu ideju trenutno razmatraju još Francuska i Njemačka upravo zbog brojnih prednosti za stanovnike i okoliš, piše Quartz.

Pozitivan primjer uvođenja ove opcije je francuski grad Aubagne u kojem je prije čak deset godina uveden besplatan javni autobusni prijevoz. U tri je godine korištenje osobnih automobila u gradu smanjeno za 10 posto, dok je korištenje autobusa poraslo za čak 142 posto. 

Iako se smatra da u nekim gradovima neće biti dovoljno uvesti besplatan javni prijevoz kako bi se smanjilo korištenje automobila, do sada je potvrđeno kako će većina ipak svoje automobile zamijeniti javnim prijevozom ako tako mogu uštedjeti

Ključne riječi

Komentara 3

5S
505.scrtom
08:13 05.03.2020.

To su gluposti jer netko drugi to mora platit..

NO
nordic
20:45 04.03.2020.

Beč. Wiener linien koštaju 1eur na dan i za svakoga. ps ne zivim al pratim njihove vijesti. pozdrav

MP
miroslav.petkovic.7564
17:54 04.03.2020.

Da da vjerovatno ce inasi tako napravit.Davno se nisam vozio vjerovatno karta kosta deset kuna ili vise neznam strava.U Njemackoj kosta mjesecna karta oko sedamdeset eura. Jednokratna oko dva ipol ili tri ipol eura vrjedi 24 sata.Ovdje u Moskvi.kosta karta tri ipol kune mozes se vozit cjeli dan metrom koji se prostire po grad tj razmrezan oko petsto km tj podzemni grad.Sobzirom da ne izlazis na vrh presjednes dalje. Ako izides onda moras nadoplatit tri ipol kune. Za penzionere besplatan javni prevoz poslije sezdeset god. Imaju pravo godisnje jedan avionski let besplatno. Kao i tablete za penzionere besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije