Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći vlasnički ulazak razvojne banke u sektor tehnoloških usluga u jugoistočnoj Europi

Europska banka za obnovu i razvoj investira 60 milijuna eura u Mplus

storyeditor/2023-11-28/thumbnail_Mark_Davis__regionalni_direktor_EBRD-a_za_centralnu_Europu_i_Darko_Horvat__predsjednik_Uprave_Meritus_ulaganja.jpg
Večernji list
29.11.2023.
u 17:00

Računajući i najnoviji ugovor, ukupna ulaganja EBRD-a u hrvatsko gospodarstvo tijekom tri desetljeća suradnje iznose 4,7 milijardi eura

Mplus Grupa napravila je novi veliki iskorak za daljnje širenje svog glavnog biznisa. Njezina tvrtka M Plus Croatia kao dio grupe koji objedinjuje poslovno područje eksternalizacije poslovnih procesa – tzv. BPO poslovnu vertikalu – s Europskom bankom za obnovu i razvoj jučer je sklopila ugovor o ulaganju vrijedan 60 milijuna eura.

Nova radna mjesta

To je jedno od najvećih ulaganja EBRD-a u poslovni sektor u Hrvatskoj i najveći vlasnički ulazak te razvojne banke u sektor tehnoloških usluga u regiji jugodištočne Europe. No, to nije i prvo ulaganje EBRD-a u Mplus Grupu; ulagački je značajno participirao i prilikom njezina izdanja prve održive obveznice u Hrvatskoj. Od 40 milijuna eura tog ESG izdanja EBRD je upisao 10 milijuna eura.

U jučerašnjoj objavi putem Zagrebačke burze iz upravljačkog društva, Meritus ulaganja, naveli su kako je provedba dokapitalizacije društva M Plus Croatia podložna prethodnim regulatornim odobrenjima te da će se po zaključenju transakcije svježi kapital iskoristiti za nastavak širenja poslovanja Mplus Grupe i konsolidaciju strateške pozicije na međunarodnom BPO tržištu. Kako kažu, "primarno kroz akvizicije". I dosadašnji rast i razvoj obilježio je niz akvizicija (17 u proteklih sedam godina), s tim da sinergijski one u konačnici nose i organski rast.

Ulaganjem 60 milijuna eura EBRD će preuzeti 28,3 posto udjela u kompaniji M Plus Croatia. Nakon te dokapitalizacije udjel Meritus ulaganja s trenutnih će 68,7 posto pasti na i dalje većinskih 59,7 posto, dok će MidEuropa kao jedan od vodećih "private equity" investitora u srednjoj i istočnoj Europi preko svoga ovisnog društva Dragon Bidco Sarl nastaviti podržavati poslovanje kao manjinski investitor sa (smanjenim) udjelom od 10.7 posto. Convex Holdingu, pak, udjel će se odskora svesti na 1,3 posto.

Uz daljnje jačanje strateške pozicije na međunarodnom BPO tržištu, plan Grupe je i nastavak unaprjeđenja učinkovitosti poslovnih procesa te stvaranje novih radnih mjesta u regiji i izvan nje.

"Porast potražnje za našim uslugama rezultirao je potrebom za dodatnim ulaganjima u razvoj BPO poslovanja. Partnerstvo s EBRD-om kao predvodnikom u financiranju ekonomski uključivih projekata strateški je i vrijednosni izbor, a ne samo komercijalni. Ono će nam omogućiti realizaciju naše ambiciozne strategije daljnjeg rasta, prije svega kroz akvizicije", izjavio je povodom potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Meritus ulaganja Darko Horvat. Na tom ugovoru o ulaganju radilo se, kaže, praktično godinu dana.

Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za centralnu Europu kaže kako kroz ovu investiciju EBRD ponovno potvrđuje usmjerenost na poticanje inovacija i razvoja hrvatske ekonomije, uključujući i podupiranje domaćih poduzeća pri daljnjem širenju na inozemnim tržištima. U tom kontekstu naglasio je i kako "Mplus pruža usluge na 57 tržišta diljem svijeta te je jedan od vodećih poduzeća u segmentu eksternalizacije poslovnih procesa". Računajući i najnoviji ugovor, ukupna ulaganja EBRD-a u hrvatsko gospodarstvo tijekom tri desetljeća suradnje iznose 4,7 milijardi eura.

Prema Horvatu, ta je investicija Mplus Grupu dokaz velikog napretka ostvarenog proteklih godina. "Vjerujem da će se naše partnerstvo s EBRD-om i nastavak podrške od strane MidEurope pozitivno odraziti u svim zemljama u kojima imamo BPO operacije i u kojima smo poslovno aktivni", istaknuo je Horvat.

Inače, otkako je 2007. osnovana kao pionirski pružatelj usluga kontaktnih centara u jadranskoj regiji Grupa je postala najveća neovisna tvrtka za outsourcing tehnologije poslovnih procesa (BPTO) u jugoistočnoj Europi. Kako navode na svojim mrežnim stranicama, podržavaju više od 300 renomiranih regionalnih i globalnih kupaca sa 62 lokacije. Uz BPO poslovnu vertikalu koja i dalje generira glavninu prihoda, svoj portfelj proširili su na još dvije. To su HR vertikala, odnosno poslovni segment upravljanja zapošljavanjem i ljudskim resursima kao biznis s kojim su (pod krovnim brendom Worplace) zasad ušli na šest tržišta, te e-trgovina kao treća vertikala (platforme za ljepotu, zdravstvenu skrb i putovanja).

Mplus na razini grupe ukupno ima 70 podružnica i više od 14.700 zaposlenika u 18 zemalja, pri čemu je u BPO segmentu poslovanja angažirano njih oko 12.500.

Uz organski rast, snažnom rastu prihoda posljednjih godina znatno pridonose i akvizicije čija je realizacija podržana i javnom ponudom dionica prije nekoliko godina.

POVEZANI ČLANCI:

30 mil. eura prihoda

Snažan rast kompanije lani se očitovao u čak 72-postotnom rastu prihoda Grupe koji su time dosegnuli 1,37 milijardi kuna ili više od 181 milijun eura. "Od ukupnog rasta prihoda, nova prodaja, odnosno organski rast, čini više od 20 posto ostvarenog", istaknula je Uprava uz objavu godišnjeg izvješća. U prvih deset mjeseci ove godine, pak, grupa je ostvarila više od 217 milijuna eura prihoda ili 68 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom su u vodstvu kompanije apostrofirali 26-postotni organski rast prihoda BPTO poslovanja, ali i iskorake napravljene u HR i eCommerce operacijama.

U segmentu e-trgovine u rujnu je provedeno okrupnjavanje tvrtki koje danas čine tu poslovnu vertikalu koja danas djeluje pod brandom Eplus Ventures. Ona okuplja oko 2,5 milijuna aktivnih i registriranih korisnika, a u Grupi računaju da će na razini cijele godine taj segment ostvarivati 30 milijuna EUR-a bruto prihoda.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: U Saboru ponovo frcale iskre: Pavliček došao u slavonskoj odori s kobasicom i salamom

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije