Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa uzvraća udarac

Neki Amerikanci od sljedećeg mjeseca mogli bi trebati vize za EU

Tonino Picula
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.03.2015.
u 00:07

Europska komisija već je naglašavala da je neprihvatljiv američki nejednak tretman državljana Unije

Neki bi Amerikanci već od sljedećeg mjeseca za putovanje u Europu mogli trebati – vize. I to zbog Hrvatske, s obzirom na to da hrvatski građani, uz Bugare, Rumunje, Poljake i Ciprane, jedini iz Europske unije ne mogu slobodno putovati u Sjedinjene Države.

Europska komisija već je naglašavala da je neprihvatljiv američki nejednak tretman državljana Unije, a sada je u odgovoru na pitanje eurozastupnika SDP-a Tonina Picule o uključivanju mobilnosti građana u pregovore EU i SAD-a o Transatlantskom partnerstvu za trgovinu i ulaganja (TTIP), povjerenica Cecilia Malmström potvrdila kako će Komisija "najkasnije do travnja procijeniti situaciju i potom ili donijeti privremenu mjeru uvođenja vize za određene kategorije građana SAD-a ili predstaviti novo izvješće s objašnjenjem zašto nije predložila takvu mjeru". Koje su to kategorije građana, još nije odlučeno.

Iako se američki bezvizni režim s trećim državama vodi strogim propisima koji uključuju zakonsku regulativu, što je Hrvatska ispunila, ali i uvjet da postotak odbijenih viza padne ispod tri posto, što je za Hrvatsku sa 6,1 posto još nedostižno, pregovori o TIPP-u otvorili su novu mogućnost rješavanja viznog sustava.

– Izostanak reciprociteta može utjecati na kretanje fizičkih osoba iz EU koje putuju na državno područje zemlje s kojom je EU potpisao trgovinski sporazum radi pružanja usluga – kaže povjerenica Malmström.

Tonino Picula, koji od početka mandata upozorava na diskriminaciju državljana EU iz Hrvatske i ostalih četiriju država, i za nedavnog je boravka u SAD-u upozorio da je "slobodno kretanje ljudi jednako važno kao i kretanje kapitala". Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pak smatra da se u okviru pregovora o TIPP-u može raditi samo na olakšavanju putovanja poslovnih ljudi, a ne svih kategorija građana.

>>'Potpiše li se trgovački sporazum EU i SAD-a, naš život će se bitno izmijeniti'

>>Američko ukidanje viza za hrvatske građane sve je bliže

Komentara 15

Avatar Jorge
Jorge
11:27 16.03.2015.

Nevjerojatno da naše ministarstvo nije zabrinuto neproporcionalnim i neprimjerenim viznim odnosima između SAD i RH, koji potpuno odudaraju od odličnih političkih odnosa. Koga to ministarstvo zastupa i predstavlja? Čeka li ministrica satima pred veleposlanstvom na ledu i kiši? Mora lili ona putovati cijelu noć i izgubiti dva dana da bi posjetila rodbinu u SAD?

UN
unbekant
08:38 18.03.2015.

vazno je da smo mi medju prvima spustili gace amerima,i da oni po nasoj hrvatskojasu kako i kada zele,bez ikavih prijavljinja nasim ministarstima,ili konzulatnim predstavnistva,kako civili,tako i americka vojska……...

BE
berija
08:29 16.03.2015.

Ja ne želim putovati u zemlju koja me pita jesam li sudjelovao u ratu. Osim toga, za mene to mogu lako ustanoviti, a onima protiv kojih sam ratovao, moraju vjerovati na riječ. Drugo, Francuzi su u bezviznom režimu. Uključivo i francuski državljani koji u velikom broju ratuju na strani ISIL-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije