Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbijanski mediji

Europa pripremila Srbiji tri nova uvjeta za početak pregovora

kosovo
AFP/PIXSELL
19.06.2012.
u 08:56

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je Večernjim novostima da "Srbija ne može prestati financirati svoje institucije na sjeveru Kosova sve dok se ne okončaju pregovori o političkom statusu sjevera"

Mediji u Srbiji doznaju da je Europska unija pripremila Srbiji tri nova uvjeta za početak pregovora o pridruživanju, a beogradska Politika tvrdi, pozivajući se na neslužbene izvore u Beogradu, kako je šef slovačke diplomacije i izaslanik EU Miroslav Lajčak nedavno ispostavio srbijanskim vlastima tri nova naloga.

– Osim zahtjeva za ukidanje institucija na sjeveru Kosova (pri tome se ne misli na škole, domove zdravlja i bolnice), tražio je otvaranje predstavništava u Beogradu, odnosno u Prištini, ali i susret na vrhu Beograda i Prištine – piše beogradski dnevnik i dodaje da EU od Srbije još traži i ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici te uvođenje posebnog telefonskog broja za Kosovo.

Politika podsjeća i da je vođa socijalista Ivica Dačić javno rekao kako se od nove Vlade Srbije očekuje otvaranje ureda u Prištini. Dačić je, naime, izjavio da ne može biti član vlade od koje se zahtijeva ili koja je pristala na otvaranje ureda kosovske vlade u Beogradu i srbijanske u Prištini.

I dok EU traži ukidanje paralelnih srbijanskih institucija na sjeveru Kosova, ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je Večernjim novostima da "Srbija ne može prestati financirati svoje institucije na sjeveru Kosova sve dok se ne okončaju pregovori o političkom statusu sjevera" koji još nisu ni počeli, niti Priština, a međunarodna zajednica je u tome podupire, ima namjeru razgovarati o statusu sjevernog dijela Kosova.

Ključne riječi

Komentara 72

ZE
zendraf
09:22 19.06.2012.

Kako si je god Srbija prisvojila Kosovo, tako će ga se sad morati i odreći. Što prije to shvati, to će prije biti mir.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
09:30 19.06.2012.

Mislim da je sve ovo natezanje oko kosova samo zbog srpskog zaštitnika - Rusije, očito je da Rusi ne žele da se utjecaj EU širi dalje pa zato podržavaju Srbiju da što više odugovlači, čak je navodno i ruska tajna služba imala svoje prste u organiziranju nereda i pobuna. Kosovo je inače bilo jedan od najzaostalijih dijelova Srbije ali bogato mineralnim rudama.

UG
ugljesa
09:12 19.06.2012.

Nisam iznenađen. Evropa to stalno radi. Novi i novi uslovi. Jednom mora da se kaže dosta. Želju Srbije da uđe u EU zloupotrebljavaju novim uslovima koji su štetni po srpske interese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije