Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U BERLINU

EU želi pomiriti Srbiju i Kosovo

Plenković, Merkel, Macron
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
30.04.2019.
u 10:37

Njemačka ne misli da je promjena granica na Balkanu dobra ideja i želi pokrenuti dijalog

U pokušaju da primjerom njemačko-francuskog pomirenja inspiriraju stvarno pomirenje na Balkanu, ponajprije kroz normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron okupili su jučer u Berlinu lidere šest zemalja zapadnog Balkana, a od lidera iz EU osim Merkel i Macrona bili su nazočni još i premijeri Hrvatske i Slovenije.

To je zasmetalo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i prije no što je summit u Berlinu započeo.

– Nemam ništa protiv Šareca, naprotiv, ali zašto Šarec, a ne Dancila? Zašto Plenković, a ne Orban. Zašto ne Borisov? – izjavio je Vučić spominjući nepozvanu rumunjsku premijerku, mađarskog i bugarskog premijera kao kontraprimjere pozvanom slovenskom i hrvatskom premijeru.

– Nije pozvan Milorad Dodik, koji je dobio najveći broj glasova građana BiH na proteklim izborima, već Denis Zvizdić. Oni će svi reći da je Kosovo nezavisno, zato su i pozvani, da bi rekli kako je neodgovorno razgovarati o tome što bi Srbija mogla dobiti – dodao je Vučić, ustvrdivši da srpskoj delegaciji u Berlinu neće biti nimalo lako.

Foto: Reuters/Pixsell
Merkel, koja se lani usprotivila razmjeni teritorija, najavila je male korake na dugom putu     

SAD bi mijenjao granice

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković komentirao je tu Vučićevu izjavu prije polaska u Berlin:

– Sastanku koji su sazvali kancelarka Merkel i predsjednik Macron cilj je rezimirati gdje smo trenutačno kada je riječ o jugoistoku Europe. Hrvatska i Slovenija su pozvane jer su dvije države koje kontinuirano rade i ističu tu temu na razini Europskog vijeća. Ja bih rekao, Hrvatska čak i više od svih drugih – izjavio je Plenković. Dodao je kako se zajednička izjava summita priprema oko tri točke: – Prvo, da se još jednom podrži europska perspektiva, drugo da se pokuša potaknuti Srbiju i Kosovo na totalnu normalizaciju odnosa, i treće da se vidi kako rješavati probleme u regiji – rekao je premijer RH.

Podsjetimo, Srbija i Kosovo od 2011., uz asistiranje visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, vode u Bruxellesu dijalog kojemu je cilj normalizacija odnosa. U sklopu tog dijaloga 2013. potpisan je sporazum, no njegova primjena u praksi zapinje, posebno u pogledu formiranja zajednice (asocijacije) srpskih općina na sjeveru Kosova.

Pokušaj zaokreta cijelog dijaloga dogodio se u ljeto prošle godine, kad su i predsjednik Srbije Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaçi najavili, vrlo eksplicitno i javno na političkom forumu u austrijskom Alpbachu, da odnose žele normalizirati korekcijom granica, odnosno razmjenom teritorija. Detalje nisu otkrivali, ali pretpostavlja se da su mislili na razmjenu srpskih općina na sjeveru Kosova s općinama u Srbiji u kojoj žive mahom Albanci.

Mnoge je takva ideja iznenadila, no mnogima je također bilo očito da iza toga stoje Amerikanci, poput Johna Boltona, Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost. Visoka predstavnica EU Federica Mogherini i europski povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn također su odjednom počeli signalizirati uime EU da je razmjena teritorija između Srbije i Kosova prihvatljiva.

No, Njemačka je bila snažno protiv toga, a kancelarka Angela Merkel javno je to njemačko protivljenje izrekla upravo u društvu hrvatskog premijera Plenkovića krajem kolovoza u Berlinu, na press-konferenciji nakon njihova zajedničkog susreta. Plenković je u ime Hrvatske podržao takav njemački stav.

Zima bez pomaka

Nakon toga, cijelu jesen i zimu u odnosima Srbije i Kosova nije bilo nikakva pomaka, dijalog je zamro i ne pokazuje znakove života, odnosi su se još i pogoršali nakon što je Kosovo uvelo posebne, drakonske carine na sve proizvode iz Srbije, od kojih ne odustaje ni pod pritiskom dijela europskih i američkih dužnosnika. Moguće je da Njemačka, svjesna da je dijalog zamro dijelom i zbog njezine oštre blokade skretanja tog dijaloga u smjeru korekcije granica, osjeća novu obvezu da učini sve da taj dijalog Beograda i Prištine pomakne s mrtve točke.

– Želimo prenijeti povijesno iskustvo pomirenja i aktivne suradnje Njemačke i Francuske. To iskustvo je važno i u kontekstu Balkana – priopćeno je ureda francuskog predsjednika.

Summit u Berlinu odvijao se za večerom i u trenutku zaključenja ovog izdanja još je trajao.

– Kancelarka Merkel želi u partnerstvu s Francuskom dati dodatni angažman te dvije najveće zemlje EU, posebno u diplomatskim naporima baš oko Srbije i Kosova, s obzirom da tu postoje i angažmani zemalja iz drugih dijelova svijeta – komentirao je Plenković na ulasku na summitu.

Abu Bakr al-Baghdadi govori o napadima na Šri Lanki

Komentara 13

KO
komar64
09:20 30.04.2019.

EU ne može riješiti svoje probleme a kamoli Kosova i Srbije.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
13:04 30.04.2019.

O dobri naš Hrvatski Bože najveća ti hvala i slava što si nam poslao svojeg izaslanika, a našeg Mesiju Andreja BBh. Naš Mesija, kako se vidi sa fotografije je Goliat medju EU patuljcima, ne zna se da li je pametnijii ili ljepši. Velika je šteta što u Berlinu nije bila i naša Vrhovnica pa da slôioka bude kompletna. Sretan je narod koji ima takvo poglavarstvo, zar ne?

Avatar Danijel.Hrzic
Danijel.Hrzic
12:48 30.04.2019.

Širi se BRATSTVO I JEDINSTVO kako Plenković i Pupovac tako i u ostatku društva! Iz Jugoslavije smo izašli ali Jugoslaveni i Jugoslavija iz mnogih NIKADA, jedina je razlika što smo Beograd kao centralu zamijenili Bruxellesom koji također zagovara i potiče ljubljenje sa Beogradom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije