Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop pušenju

EU: Sve cigarete u iste ružne kutije sa slikom koja ledi krv u žilama

'cigarete_PXL_pos_070611'
''
06.04.2012.
u 08:00

O toj ideji prikupljeno je 87.000 mišljenja, a stav je “pola-pola”: zagovornici tvrde da će se broj ovisnika smanjiti, a protivnici da će to samo sniziti cijenu cigareta

Sve marke cigareta mogle bi u budućnosti biti pakirane u potpuno jednake neatraktivne kutije ako Europska komisija, na temelju studije koja je u finalnoj fazi izrade, podrži takvu ideju.

Marke sitnim slovima

Komisijina studija ne odbacuje ideju jednakog pakiranja svih cigareta, izjavio je za Europolitics izvor upoznat s izradom te studije. Iako se desetak zemalja članica EU oštro protivi takvoj ideji, Europska unija mogla bi ipak slijediti primjer Australije, prve zemlje u svijetu koja je uvela zakonsku obvezu unificiranog izgleda kutija cigareta. Takav australski zakon stupa na snagu potkraj ove godine. Ime marke smije biti ispisano na kutiji vrlo sitnim slovima, a oblik slova je potpuno isti bez obzira na to o kojoj je marki riječ. EK istražuje mogućnost uvođenja takve regulative u studiji izrada koje traje od 2010., a bit će predstavljena ove godine. Otprilike 87.000 raznih organizacija i pojedinaca konzultirano je u sklopu studije i mišljenja o opravdanosti uvođenja jednakog pakiranja podijeljena su napola. Protivnici ideje smatraju da će se time narušiti intelektualna prava i vrijednost koju su proizvođači uložili gradeći brend. Zagovornici ideje smatraju da će unificirano, neatraktivno pakiranje smanjiti broj ovisnika o pušenju.

– Kad žele privući žene, dizajniraju duguljaste kutije koje podsjećaju na bočice parfema – kaže David Hammond, stručnjak za društveni marketing iz Kanade.

Kutija siva, maslinasta...

Sve bi to nestalo kad bi sve marke cigareta bile pakirane u jednake kutije. Umjesto kričavih boja, koristila bi se maslinastozelena, siva ili neka druga neatraktivna boja. Umjesto u raskošnim fontovima, ime svih marki bilo bi ispisano istim slovima. I dalje bi velikim slovima bila ispisana upozorenja da pušenje šteti zdravlju, a najveći dio prostora na kutiji zauzimala bi slika koja prikazuje neku od najgorih mogućih zdravstvenih tegoba koju možete razviti pušenjem.

Protivnici uvođenja takve direktive u EU kažu da bi unificirano pakiranje zapravo pojeftinilo cigarete i tako ih učinilo dostupnijima većem broju ljudi. Ako se marke cigareta ne razlikuju dizajnom kutije, onda kupac ne prepoznaje razliku među markama i kupuje najjeftinije. To spušta cijenu svih marki cigareta.

– A ako cijene idu dolje, onda potražnja ide gore – kaže Gavan Conlon, ekonomski konzultant iz Londona, koji je za Philip Morris izradio studiju o utjecaju unificiranog pakiranja cigareta.

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar Tiran
Tiran
08:11 06.04.2012.

Daleko od toga da su cigarete štetne po zdravlje čovjeka ali brate mili ima tu još proizvoda koji bi mogli nositi raznorazne etikete. Poput recimo alkohola koji je u svakom slučaju veće zlo za čovjeka nego cigareta. Što ne objavitee koliko alkohol na godinu ubije ljudi, koliko automobilskih nesreća izazove, koliko obitelji je razorio ???

KA
katja666
08:15 06.04.2012.

Još jedna epohalna stvar kojom se bave zastupnici u Europskom parlamentu !

TJ
To je nama naša borba dala
08:11 06.04.2012.

Kod nas kutije cigareta nisu kričavih boja, a maslinastozelena i siva uopće ne moraju biti neatraktivne boje, stvar je ukusa. A sve i da stave neke odvratne slike, to se da riješiti kupnjem tabakere. A ako je vladi toliko stalo da se smanji broj pušača onda bi mogla smanjiti poticaje na uzgoj duhana ili ih u potpunosti ukinuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije