Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO ek HVALi ZERP

EU štiti more od Japanaca, Hrvatskoj to ne donosi ništa

ribari,more,brodovi
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/3
13.07.2013.
u 15:35

Komentirat ćemo preporuku tek kad detaljno proučimo prijedlog, poručuju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Deset dana od ulaska RH u Uniju Europska komisija daje signale da će zemljama članicama koje to nisu učinile preporučiti proglašavanje gospodarskog pojasa na moru! Što to uopće znači i znači li to išta sada za Hrvatsku, koja je odustala od zaštite vlastitih interesa na moru prije pet godina za vlade Ive Sanadera? Za Hrvatsku u ovom trenutku to ne znači ništa, jer je ulaskom u EU ušla u režim u kojem o ribolovu odlučuje isključivo Bruxelles i u kojem svaka država članica ima pravo ribariti u gospodarskom pojasu druge zemlje članice, i to besplatno. Pa onda ni gospodarski pojas ne donosi RH zaštitu mora od ribara koji su u njemu doma, onih iz Italije i Slovenije.

Izgubljeni milijuni

K svemu, Italija i Slovenija imale su to pravo i godinama prije priključenja Hrvatske Uniji, jer je Sanaderova vlada odustala od primjene tzv. ZERP-a za zemlje članice Unije, pa su znatno bogatije zemlje lovile ribu na račun zemlje koja bi, kako to očekuju mnogi Nijemci, mogla postati ekonomski teret EU. Zasad nema računice koliko milijuna smo tako izgubili, a dobile su ih Italija i Slovenija. Unutar Unije, tada zajednice, još 1970. godine dogovoren je jednak pristup ribara svih država članica, a samo u obalnom prostoru pravo loviti ribu imaju samo lokalni ribari. Doduše, to puno znači, jer skupa bijela riba obitava uz obalu, dok neusporedivo jeftinija plava riba pliva posvuda i živi i dalje od obale.

No, zajednička ribarska politika nije bila dobra za ribu i mnoge su se vrste našle pred uništenjem, pa je politika promijenjena prije desetak godina. U ovom trenutku, kako se može ocijeniti, zapravo je namjera EK-a zaštititi more, koje je u stvarnosti zajedničko more EU, od ribara iz drugih dijelova svijeta, možda ponajprije od Japanaca i Korejaca koji plove svijetom u potrazi za tunom. Dakle, zemlje koje proglase gospodarski pojas zaštitit će svoje more od ribarenja ribara iz zemalja izvan EU.

Još nema preporuke

Valja tu reći i da se ovdje ne govori o tzv. teritorijalnom moru, koje obuhvaća more 12 milja od obale, nego o pojasu iza toga. Kako god bilo, ribarstvo postaje jedan od načina oporavka europskog gospodarstva. Sad u ribarstvu radi 5,4 milijuna ljudi i zarađuje se oko 500 milijardi eura, a EK kani u idućih sedam godina to povećati na 7 milijuna zaposlenih i 600 milijardi eura! Velik dio Sredozemnog mora trenutačno je izvan jurisdikcije pomorskih država, nezaštićen je i nedovoljno iskorišten u pametne gospodarske svrhe, navode u Komisiji. Iako o ribolovu o potpunosti odlučuje Europska komisija, pa je zbog toga Island, kojemu je ribarstvo važno, i odustao od priključenja Uniji, odluka o uvođenju gospodarskog pojasa suvereno je pravo država članica, pa tako Maria Damanaki, povjerenica EK-a za pomorska pitanja i ribarstvo, ističe kako proglašenje pojaseva nema veze s EU, nego je to pravo država članica.

Pa se iz Komisije ističe i kako stavovi nezavisnih konzultanata, koji su zaključili kako je ekonomski racionalno uvesti gospodarske pojaseve, ne znače i preporuku Hrvatskoj da počne primjenjivati ZERP. Što kažu u hrvatskoj Vladi? Zasad nemaju odgovora na to kako će reagirati i hoće li se ZERP primjenjivati, jer je stvar tek objavljena i komentirat će tek kad detaljno prouče prijedlog, poručuju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Zanimljivo je i da su konzultanti objavili da bi Hrvatska zaradila 30 milijuna eura, ali to bi se dogodilo samo da nema – zajedničke politike EU, pa nema ni govora o zaradi...

>> EK: Nije istina da smo studijom preporučili uvođenje ZERP-a

>> Europska komisija preporučuje: ZERP-om biste zaradili milijune

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije