Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROLA EMBARGA

EU pokreće novu operaciju na Sredozemlju: Zanima nas samo oružje, ne i migranti

Josep Borrell
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.02.2020.
u 19:45

Neki smatraju da ovako skrojena operacija neće biti magnet za migrante jer migrantski tokovi ne idu tim dijelim istočne libijske obale. Drugi smatraju da će migrante privući pomisao da će završiti u EU ako ih s mora spase brodovi u operaciji EU.

Europska unija uspostavlja novu vojnu operaciju na Sredozemlju s ciljem kontrole embarga na uvoz oružja u Libiju, a ovaj put operacija će se voditi tako da brodovi koji će patrolirati oko obala Libije ne stvaraju dodatni poticaj za migrante koji se nadaju da će biti spašeni i prevezeni u EU ako riskiraju svoje živote i zaplove prema njima. Odlučili su tako ministri vanjskih poslova na sastanku Vijeća EU u Bruxellesu. 

- Embargo na oružje sada se sistematski krši. Nova operacija EU ima za cilj da se embargo poštuje i provede u djelo. Naš nadzor ćemo usredotočiti na istočni dio libijske obale, gdje oružje ulazi, ne na cijelu libijsku obalu. U slučaju da se operacija pokaže kao magnet za migrante, s područja na kojem se takav učinak pojavi odmah će se povući brodovi - rekao je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell. 

Neki smatraju da ovako skrojena operacija neće biti magnet za migrante jer migrantski tokovi ne idu tim dijelim istočne libijske obale. Drugi smatraju da će migrante privući pomisao da će završiti u EU ako ih s mora spase brodovi u operaciji EU.

Kako god bilo, kaže Borrell, ako se to i dogodi, zapovjednici operacije povlače brodove i nastavljaju nadzor preko satelita i letjelica. 
 

Komentara 6

JU
juma
20:40 17.02.2020.

Migranti su opasniji od oruzja. Umjesto da im damo oruzje i odbijemo migrante, mi im branimo oruzje i prihvacamo migrante. Svako tko bi tako vodio vlastitu tvrtku za kratko vrijeme bi propao i bankrotirao, a bojim se kako i Europu ceka slicna sudbina.

I1
ing-12345
20:28 17.02.2020.

Znači morsko taksiranje ilegalnih imigranta u EU opet počinje i to od strane naših vlastitih mornarica.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
19:56 17.02.2020.

Pa oruzije u Libiju donosi Turska i Rusija i sigurno ne po Sredozemlju. Te brodove treba preusmjeriti na Grcku obalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije