Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljeni rezultati

EU novcem uvodi se robotska kirurgija i plaćaju specijalizacije

Predstavnici Europske komisije u obilasku KBC-a Split
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
16.02.2024.
u 11:43

"Nije riječ samo o opremanju objekata, već i o ulaganju u kadar.U sljedećem razdoblju u fokusu nam trebaju biti specijalizacije", izjavio je župan Blaženko Boban

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji s centrom EUROPE DIRECT Splitsko-dalmatinske županije, jučer je predstavilo rezultate provedbe instrumenta Europske komisije NextGenerationEU, odnosno projekte koji se provode u Splitu: projekt digitalne slikovne dijagnostike te digitalizacijske integracije operacijskih dvorana i robotske kirurgije u KBC-u, a projekt specijalizacije u Domu zdravlja.

 – Do sada smo, zahvaljujući našoj ustanovi RERA, u proteklom razdoblju privukli milijardu i 107 milijuna eura. Jedan segment odnosi se na zdravstvo, i to primarnu zaštitu, ali i na KBC Split. Nije riječ samo o opremanju objekata, već i o ulaganju u kadar.U sljedećem razdoblju u fokusu nam trebaju biti specijalizacije – izjavio je župan Blaženko Boban. Voditeljica Predstavništva EK za Hrvatsku Andrea Čović Vidović istaknula je kako je važno govoriti o Mehanizmu za otpornost i oporavak te navela kako je Hrvatska povukla više od polovice planiranih sredstava. Savjetnica ministra Zdravstva Antoaneta Bilić rekla je kako su u Splitsko-dalmatinskoj županiji realizirani brojni projekti za KBC i Dom zdravlja te Nastavni zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu. 

POVEZANI ČLANCI: 

– Nacionalni plan nam osigurava 10 milijardi eura. Uspješni smo po povlačenju tih sredstava i realiziralo se ukupno 120 projekata na razini Hrvatske. U zdravstvu imamo na raspolaganju 340 milijuna eura za 34 projekta – rekla je Bilić. Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa izrazio je zadovoljstvo velikim brojem specijalizacija koje se financiraju sredstvima EU. – U Domu zdravlja EU novcem financira se 40 specijalizacija, a 34 se odnose na obiteljsku medicinu. Mi smo jedna od županija s najvećim brojem specijalizanata. To nisu konačne brojke jer NZJZ i Zavod za hitnu medicinu imaju svoje specijalizante. Ukupno imamo više od 70 specijalizacija u županiji – naveo je Rađa.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović istaknuo je važnost europskih sredstava. – KBC Split dobio je velika sredstva i da ih nije bilo, ne znam kad bismo mogli realizirati neke od ovih projekata. Imamo četiri uređaja koja već rade i već su pomogla pacijentima. To su najsuvremeniji uređaji koji vrlo često služe bolesnicima s malignim bolestima i djeci. Tako se smanjuju i liste čekanja. Imamo i digitalizaciju i integraciju operacijskih dvorana te će one uskoro biti obnovljene i suvremeno opremljene. Imamo i robota za robotsku kirurgiju, a u ožujku očekujemo prve pacijente koji će se tamo operirati – najavio je dr. Meštrović.

VIDEO Uhićen 37-godišnjak koji je napao mlade u Splitu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije