Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov magazin 'Tesla' u Parlamentu EU

Inicijativa da jedan istraživački program EU dobije ime Tesla

Predstavljanje magazina Nikola Tesla u Bruxellesu
Foto: Hana Alborghetti
1/26
06.12.2017.
u 21:02

Ovaj magazin Večernjeg lista samo je mali poticaj da država i društvo u cjelini porade na brendiranju lika i djela Nikole Tesle

Promocija specijalnog magazina Večernjeg lista o Nikoli Tesli, održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu, pretvorila se u puno više od promocije magazina prevedenog na engleski: u konferenciju na kojoj su zanimljivu raspravu vodili državni tajnik za znanost Tome Antičić i naš možda najpoznatiji znanstvenik u svijetu Ivan Đikić te, možda najbitnije, u početak inicijative da se jedan od istraživačko-inovacijskih programa Europske unije nazove upravo po Tesli!

Poznat, ali ne i priznat

– Velika mi je želja da Tesla bude priznat u europskim institucijama. On je, naravno, poznat, ali nije priznat. I zbog toga želim da Europska komisija uvaži naš prijedlog da se jedan od europskih programa ili Europski institut za inovacije i tehnologiju nazove po Tesli. Cilj je da se senzibilizira europska javnost jer Tesla je europski izumitelj – rekao je zastupnik u EP-u Ivan Jakovčić (IDS), koji je bio domaćin konferencije i promocije Večernjakova magazina. Kao predstavnik vlasnika Večernjeg lista, Styria grupe, tu je bio i Ivan Tolj.

Predstavljanje magazina Nikola Tesla u Bruxellesu
1/33

Večernji je, naime, svoj magazin “Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće”, koji se prodaje na kioscima diljem Hrvatske, izdao i na engleskom jeziku te podijelio svim zastupnicima u Europskom parlamentu iz svih 28 država članica EU. A na poziv Večernjaka i Jakovčića na konferenciji su jučer o Tesli govorili Ivan Đikić, Tome Antičić, koji je do preuzimanja dužnosti državnog tajnika za znanost bio ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, i zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović.

Ovo je jedinstven izdavački pothvat Večernjeg lista jer se prvi put događa da je neko naše specijalno izdanje promovirano u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a uz to služi kao poticaj za konkretnu inicijativu. Jakovčić je odmah nakon konferencije pisao predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, informirajući ga o zaključcima konferencije o Tesli i tražeći od njega da podupre inicijativu nazivanja nekog europskog programa po Tesli. Podršku će dati i hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Jakovčić je pozvao i predstavnike diplomatske misije Srbije pri EU, koji su također nazočili konferenciji, da i oni daju podršku i lobiraju za tu inicijativu.

– Tesla je bio vođa druge industrijske revolucije, tj. revolucije o struji. Bez njega bi svijet bio puno mračniji. Mi smo sada usred nove revolucije, četvrte industrijske revolucije, u kojoj će se svijet u 20 godina promijeniti više nego što se promijenio u posljednjih 10 tisuća godina. Moramo, kao i u doba Tesle, imati naglasak na izvrsnosti, izvrsnosti i izvrsnosti. To je jedini način da uspijemo – rekao je Tome Antičić, državni tajnik za znanost. Na konferenciji je sudjelovao i Pavel Telička, potpredsjednik Europskog parlamenta, koji je Teslu opisao kao jednog od najvećih vizionara i izumitelja u 20. stoljeću te kao čovjeka od čijih izuma i danas imamo tako velike koristi, ali čiji primjer u inovativnosti mi danas kao Europa ne slijedimo. Telička je zaključio kako se Europa mora više potruditi da omogući novim Teslama da dobiju prave šanse.

– Ključna poruka nije moja, nego ona koju je rekao i Elon Musk, vlasnik kompanije Tesla: “Bez Tesline vizije i briljantnosti naš automobil ne bi bio moguć.” To je ogromno priznanje koje Nikola Tesla zaslužuje – rekao je Telička.

Zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović objasnio je kako je magazin o Tesli prvi u trilogiji specijalnih izdanja o hrvatskim velikanima u izdanju Večernjeg lista.

Tesla nije mario za krađe

– Ovo je mali pokušaj da ponukamo i državu i cijelo društvo da radi na brendiranju Nikole Tesle kao dijela hrvatskog društvenog i nacionalnog identiteta – rekao je Šimatović.

Foto: Tomislav Krasnec
Foto: Tomislav Krasnec

– Tesla je bio jednako hrvatski, kao i europski, kao i američki, kao i srpski znanstvenik. Bio je znanstvenik svijeta. Kao takvog bismo ga trebali vrednovati. Političari bi trebali uložiti napor u to da razumijevanje javnosti o tome tko je Tesla bio ne bude obojeno nacionalizmom i politikom – rekao je Ivan Đikić, koji je u panel-diskusiji na konferenciji u EP-u naglašavao i važnost obrazovnog sustava koji potiče kritično razmišljanje, propitkivanje mogućega izvan zadanih okvira, oslobađanje ljudi da krenu onim putem kojim su najviše motivirani krenuti, ne nužno utabanim putem. Tesla je bio znanstvenik ispred svog vremena i u tom smislu može poslužiti kao motivacija danas, objasnio je Đikić u zanimljivoj raspravi.

– Tesla je danas ovdje zaista promoviran sa svim svojim kvalitetama, vrijednostima koje je zastupao, sa svojom znanošću, univerzalnošću i otkrićima koja su stvarno promijenila svijet. Bila mi je čas sudjelovati na današnjoj konferenciji – rekao je kasnije Ivan Đikić, koji je u Bruxelles stigao iz Frankfurta, gdje vodi Institut za biokemiju na Goetheovu sveučilištu. Iako se bavi sasvim drugom vrstom znanosti, molekularnom biologijom, Đikićev put po nečemu je sličan Teslinu: po tome što je rođen u Hrvatskoj, kao i uspješnoj znanstvenoj karijeri koja ga je vodila i po Europi i po Americi, gdje je boravio ove godine (na sveučilištu Stanford i u jednoj biotehnološkoj kompaniji) i gdje upravo otvara laboratorij. Iz te perspektive Đikić je dao dobar pregled prilika koje znanstvenici imaju danas u Europi i svijetu.

– Tesla je bio skroman, što je vrlina koju znanstvenici danas često gube jer su previše natjecateljski raspoloženi, previše u utrci za novcem pa gube onaj dio razmišljanje kako mogu doprinijeti društvu. Tesla je bio skroman jer je čak i znao govoriti da ne mari ako mu netko ukrade ideje jer su one korisne za čitavo društvo – rekao je Đikić. Nitko ne bio mario ni da neki program za poticanje istraživanja i znanosti u EU “ukrade” Teslino ime. 

Komentara 5

Avatar kravata
kravata
21:28 06.12.2017.

Uhvtili se tesle kao pijan plota........zabiravile one kojisu branilj od teslini istomislhenika.

OD
oltar domovine
21:22 06.12.2017.

Tesluni svi su bili cetnici i partizani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije