Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TEHNIČKOM MUZEJU

Predstavljen specijal 'Tesla, čovjek koji je izumio 20. stoljeće': 'Bio je svačiji, a u biti svoj'

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/51
17.11.2017.
u 14:39

Uz bogat magazin na čak 130 strana tu je i DVD sa spotom pjesme "Nikola Tesla" koju je Teška industrija ponovno obradila  posebno za ovu prigodu, uz vokal Gorana Karana.

"Tesla - čovjek koji je izumio 20. stoljeće" naziv je Večernjakovog specijala koji je predstavljen danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a donosi niz nepoznatih i zanimljivih detalja o životu  i radu ovog velikog svjetskog genija.

Uz bogat magazin na čak 130 strana tu je i DVD sa spotom pjesme "Nikola Tesla" koju je Teška industrija ponovno obradila  posebno za ovu prigodu, uz vokal Gorana Karana. 

 

"Zadatak je edicije skidati mitove i naslage koje su se godinama skupljale"

Magazin i spot bit će na engleskom jeziku 6. prosinca predstavljen u Europskom parlamentu u Bruxellesu, kao animirani film Tajni laboratorij Nikole Tesle autora Brune Razuma.

1/26

- Tesla je bio svačiji, a u biti svoj. Radeći ovaj specijal prešli smo tisuće kilometara do Karlovca,  Beča, Beograda, New Yorka, Smiljana... Na kraju smo napravili magazin koji će vam dati ipak drugačiji pogled na taj nepobitno najveći um, nego što to možete naći na internetu, jer zadatak je edicije skidati mitove i naslage koje su se godinama skupljale - kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, dodavši da je riječ  prvom u nizu od tri magazina posvećenih velikim povijesnim ličnostima.

Na okruglom stolu o Tesli tom je prilikom akademik Vladimir Paar ustvrdio je da je Tesla bio veliki zaljubljenik u umjetnost i renesansni čovjek. - Dok je recitirao Goethea, sinula mu je ideja o magnetnom polju. Tesla je komunicirao na način koji dokazuje da postoji metafizički svijet koji nam nije dostupan. Danas je sigurno da sve više oživljava ideja da znanost i umjetnost imaju isti cilj: spoznati svijet. Razlikuju se samo u metodi koju koriste - rekao je Paar.

"Moramo unijeti etički moral u znanost"

Slično misli i beogradski znanstvenik i humanist prof. Velimir Abramović, koji je podsjetio kako je Tesla govorio da znanost i umjetnost dolazi iz istog izvora i uvid dolazi odozgo, jer ne postoji logika znanstvenog otkrića.

- Moramo unijeti etički moral u znanost, inače se ona razvija kao kombinacija moći i neznanja - poruka je beogradskog profesora.

Dragica Mihajlović iz udruge Genij za budućnost naglasila, koja već 20 godina u Hrvatskoj, ali i u svijetu promovira ovog nedovoljno priznatog genijalnog znanstvenika  i njegova postignuća, zahvalila se Večernjem na ovom potezu i pozvala sve da podrže inicijativu kojom bi Vlada RH predložila UN-u da  Teslin rođendan 10. srpnja proglase međunarodnim Danom izumitelja.

Predstavljanju je nazočila i ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak te izaslanik predsjednice RH Luka Đurić.

Od danas na kioscima ne propustite veliki specijal na čak 132 stranice za samo 25 kuna.

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 181

DU
Deleted user
16:04 17.11.2017.

Činjenica je da Tesla dolazi iz Hrvatske. Neznam šta Beograd ima s tim? Beograd se više ništa nepita.

SX
sudbina x
12:22 17.11.2017.

Dokaz da i homoseksualci mogu biti veliki znanstvenici...To svi homofobi moraju znati...

DU
Deleted user
22:03 17.11.2017.

Srbi očito nemogu podnijeti da Nikola Tesla potječe iz Hrvatske pa im spominjanje Austrougarske a negiranje Hrvatske predstavlja veliko olakšanje pa makar bilo i lažno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije