Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukobi na bliskom istoku

EU najavila nove sankcije Iranu! Analitičari naveli dva razloga zbog kojih nisu prijetnja gospodarstvu

FILE PHOTO: Military exercise in Isfahan, Iran
Foto: Wana News Agency/REUTERS
1/14
18.04.2024.
u 08:57

Čelnici Europske unije su u srijedu odlučili pojačati sankcije protiv Teherana dok se svjetske sile trude spriječiti širi sukob na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael bespilotnim letjelicama i projektilima.

Samit u Bruxellesu prvi je sastanak 27 čelnika zemalja članica Europske unije od napada u subotu, do kojeg je došlo više od šest mjeseci nakon izbijanja rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, koju podupire Iran. Izrael je naznačio da će uzvratiti, no nije rekao na koji način. Europski vođe su osudili iranski napad, potvrdili svoju predanost izraelskoj sigurnosti i pozvali sve strane da spriječe daljnje podizanje napetosti, također u Libanonu.

"Smatramo da je veoma važno učiniti sve kako bi se izoliralo Iran", rekao je čelnik sastanka na vrhu i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, dodavši da će se nove sankcije protiv Irana odnositi na tvrtke uključene u proizvodnju dronova i projektila

Njemački kancelar Olaf Scholz je kazao da je važno da Izrael "ne odgovori vlastitim ogromnim napadom". Italija je zasebno, uoči sastanka šefova diplomacija članica skupine G7, izrazila pozitivno mišljenje o sankcijama protiv proizvođača oružja povezanih s napadom na Izrael, kao i onih odgovornih za napade na brodove u Crvenom moru.  Iran je svoj napad započeo u sklopu odgovora zbog napada 1. travnja na vlastito veleposlanstvo u sirijskom Damasku, za koji je okrivio Izrael. Tel Aviv je svoju širu vojnu ofenzivu u Gazi započeo nakon Hamasovog smrtonosnog napada na Izrael 7. listopada. 

VEZANI ČLANCI: 

Europska unija već je uvela više sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, širenja oružja za masovno uništenje i podrške Teherana za ruski rat u Ukrajini. Njemačka, Francuska i nekoliko drugih članica EU-a razmatraju plan da se postojeće sankcije, čija je svrha smanjiti broj dronova kojima Iran opskrbljuje Rusiju, prošire kako bi se odnosile i na projektile kao i na dostavu oružja proiranskim skupinama na Bliskom istoku. Analitičari tvrde da se Iran vrlo vjerojatno neće suočiti s ozbiljnijim gospodarskim sankcijama zbog zabrinutosti da bi mogle porasti cijene nafte i da bi se moglo razljutiti Kinu, njenog glavnog kupca.

FOTO Bili su zadnji na listama svojih stranaka, a ušli su u Sabor zahvaljujući građanima

FILE PHOTO: Military exercise in Isfahan, Iran
1/4
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije