Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra vijest iz Bruxellesa

EU daje 101 milijun eura za LNG na Krku

LNG
Reuters/PIXSELL
13.07.2017.
u 14:48

Nakon summita Tri mora u Varšavi, gdje je taj projekt izrijekom spomenuo i Donald Trump, iz Bruxellesa još jedna dobra vijest za LNG terminal na Krku

Povrh 6 milijuna eura dosad dodijeljenih iz europskog proračuna tvrtki LNG Hrvatska za pripremne studije, EU se sprema dodijeliti još 101,4 milijuna eura za samu gradnju LNG terminala na Krku. Riječ je o bespovratnim sredstvima kojima će EU pokriti 27,9 posto troškova gradnje, a ugovor o dodjeli bit će, kako neslužbeno doznajemo, potpisan u rujnu.

Podatak o tome da je u pripremi dodjela još 101,4 milijuna eura za plutajući LNG terminal kod Omišlja na Krku otkrila je Ksenija Komkova-Tatariunas iz INEA-e, agencije EU koja upravlja s 27,4 milijarde eura iz CEF-a, fonda za energetsko povezivanje Europe. Ona je, zajedno s drugim predstavnicima hrvatskih i EU institucija te direktorom LNG Hrvatska sudjelovala na okruglom stolu o LNG terminalu na Krku, koji su jučer u Bruxellesu organizirali europarlamentarka Ivana Maletić i poslovna organizacija Croatia-EU Business Council.

Stotinjak milijuna eura za gradnju terminala za ukapljeni plin na Krku bit će prvi primjer u kojem europski fond CEF sufinancira gradnju nekog takvog terminala bilo gdje u EU, što također govori o važnosti ovog hrvatskog infrastrukturnog projekta za energetsku sigurnost EU. Ipak, udio sufinanciranja od 27,9 posto manji je od onoga što je LNG Hrvatska d.o.o. tražila u svom zahtjevu: 50 posto. No, kako se moglo čuti u neslužbenim razgovorima oko jučerašnjeg okruglog stola u Europskom parlamentu, “poklonjenom konju se ne gleda u zube”. A poklonjenih 101,4 milijuna eura znači da će računica LNG terminala na Krku, pa tarifa plina koji se preko tog terminala nudi krajnjim potrošačima u gospodarstvu, biti za 27,9 posto manja, što automatski znači i konkurentnija, što znači da projekt ima veće šanse za uspjeh.

EU je važan i vrlo snažan partner u ovom projektu – rekao je Ivo Milatić, državni tajnik za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Direktor tvrtke LNG Hrvatska Goran Frančić objašnjava kako će ostale dvije trećine troška gradnje projekta pokriti suvlasnici, koji će imati priliku kupiti udjele kroz proces strateške kapitalizacije LNG-a Hrvatska d.o.o. (trenutno u vlasništvu HEP-a i Plinacra), a dio će se pokriti i zajmom. Na poziv za ulagače, koji je bio otvoren 2015., javilo se sedam industrijskih i financijskih ulagača, od čega su tri ponude ušle u završni krug za razmatranje. Nije otkriveno tko su ta tri, no svi su navodno ugledni i europski ulagači. Proces odabira bit će dovršen uskoro, a plan je da plutajući LNG terminal bude sagrađen do kraja 2019. ili početka 2020. godine.

Za prvi LNG tanker bit ćemo spremni, nadam se, početkom 2020. – kaže direktor Goran Frančić.

U manje od tjedan dana, LNG terminal na Krku tako je dobio najvišu političku podršku na summitu inicijative Tri mora u Varšavi, gdje ga je izrijekom spomenuo i američki predsjednik Donald Trump, te najavu dosad najizdašnije financijske podrške iz EU.

– Nema više izlika za odgađanje gradnje. Financiranje više ne može biti prepreka jer izvora financiranja ima – kaže zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

 

Ključne riječi

Komentara 21

DI
dirižabl
15:04 13.07.2017.

Već vidim Vjerana Piršića i Gordana Marasa kako bacaju klipove pod ovaj projekt

CR
crodux
15:29 13.07.2017.

bravo Kolinda!

ŠT
ŠtoReći
15:11 13.07.2017.

e ne može to, treba osnovati povjerenstvo na čijem čelu će biti maras jer se on sjetio povjerenstva... ili ipovjerenstvo ili nema eura za LNG

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije