Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKA PODRŠKA

LNG na Krku ne smije kasniti. Slovenci planiraju svoj u Kopru

LNG tanker
Foto: Reuters/PIXSELL
08.07.2017.
u 13:36

Trump je u Varšavi naglasio da je SAD spreman i sufinancirati Krk, ali LNG Kopar navodno ima potporu Njemačke i Rusije

S obzirom na to da Hrvatska ne može konkurirati europskim zemljama veličinom tržišta ili proračuna, šansa za dugoročni politički uspjeh je u pozicioniranju kao energetsko čvorište Europe. Predispozicija za takvu poziciju je izgradnja LNG terminala na Krku, a u realizaciji tog projekta Hrvatska već sada ima konkurenciju u Sloveniji. LNG Terminal Krk vrlo vjerojatno će se izgraditi jer je projekt dobio potporu iz Europske komisije, ima političku potporu SAD-a te je među krovnim projektima inicijative Tri mora. Međutim, postojanje LNG terminala Krk ne znači da smo postigli konačni cilj, već samo da smo se uspjeli smjestiti na energetsku kartu Europe.

Ključan plinovod do Poljske

Da je LNG prilika, shvatili su i Slovenci koji su prije koji mjesec ponovno izrazili interes za gradnju terminala u luci Kopar. Aktualiziranje projekta koji je gotovo zamro u posljednjih nekoliko godina dio stručnjaka doživljava kao argument da su se u priču oko LNG-a uključile svjetske sile. SAD podupire hrvatski LNG, nedvojbeno je to ponovio i predsjednik Donald Trump u Varšavi naglašavajući da je SAD spreman i sufinancirati projekt, ali LNG Kopar navodno ima neslužbenu potporu Njemačke i Rusije. Koliko ima istine u priči da se Njemačka distancira od SAD-a te da se udaljavanje sila očituje i kroz potporu Europske komisije odluci Arbitražnog suda oko granica unutar Piranskog zaljeva ostaje vidjeti, ali stručnjaci se slažu da je ključno završiti terminal na Krku u rokovima, odnosno najkasnije do 2019. godine te, naravno, pripremiti svu infrastrukturu za njegov puni kapacitet. Dvosmjerni plinovodi od Hrvatske do Poljske u tom su kontekstu ključni, a potpisivanje ugovora s Mađarima i poljskim plinskim operaterom Gaz Systemsom najava su završetka infrastrukture nužne za LNG terminal. Potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič još u Budimpešti izjavio je da ćemo uskoro slaviti početak rada plutajućeg LNG terminala na Krku “koji je vrlo važan južni izvor za Europu”.

LNG tanker
1/24

Želje umanjiti ruski utjecaj

Osim deklarativnu, LNG Krk dobio je i financijsku potporu Europske unije u obliku 102 milijuna eura bespovratnih sredstava, ali će za realizaciju projekta trebati osigurati još dvostruko veći iznos. Inicijativa Tri mora, koju je pokrenula i kao važnu nametnula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, trenutačno je jedina platforma kroz koju se mogu realizirati dugoročni energetski interesi Hrvatske uz podršku srednje Europe i SAD-a kojem je primarni interes prodati ogromne količine energenata, ali i umanjiti utjecaj Rusije o čijem plinu i nafti ovisi cijela Europa.      

Komentara 30

MI
microlion
14:08 08.07.2017.

Ono što su novinari zaboravili spomenuti jest da je Slovenija prije par godina sama zablokirala talijanski LNG u Trstu jer je kao štetan za okoliš u Tršćanskom zaljevu. A sad hoće graditi u Kopru koji valjda nije u Tršćanskom zaljevu. Slovenska posla.

PU
Pukovnik
13:55 08.07.2017.

Briga politicke elite za razvoj Hrvatske. Nemaju vremena za takve gluposti jer su usredotoceni na kradu i sticenje udbasko-lopovski struktura. Pa sto mislite zasto arbitraza - vazan je Slovencima samo koridor (junction) zbog Luke Kopar koja 6x ima veci promet od Luke Rijeka! A nema ni dubinu mora da moze prihvatiti sve brodove poput nase. Dati ce samo neki sitnis nasem sljamu i ode i LNG kod njih. Ovoj zemlji je Bog davno okrenu leda zbog toliko ljudskog otpada u njoj.

Avatar heyhay
heyhay
13:48 08.07.2017.

Potpora za Koper od Njemačke i Rusije je da Hrvatsku-Poljsku incijativu triju mora ukinu i da njemac opet bude glavni u Europi i da onda rus pridobije njemca da mu ovaj ukine sankcije ,a onda ovih 12 zemalja (triju mora) bile bi im sluge,to amerikanac neće dopustit nego će izgraditi terminal na Krku i slovenci neće dobiti izlaz na otvoreno more za svoj lng Koper

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije