Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje teško dišu

EU: BiH ne radi sve da spriječi zagađenje iz Rafinerije Brod

Zagađenje Slavonski Brod
Foto: Pixsell
1/3
26.11.2013.
u 11:11

HDZ-ov Andrej Plenković Europsku komisiju tražio očitovanje o postupcima koje čini BiH, kao potpisnica Sporazuma o o stabilizaciji i pridruživanju s EU, da bi kontrolirala onečišćenje zraka zbog kojeg građani Slavonskog Broda sve teže žive

– Unatoč naporima oko usklađivanja zakonodavstva BiH s propisima EU na području zaštite okoliša, a u vezi sa Sporazumom o o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, ostvaren je samo ograničen napredak i još je mnogo izazova u zaštiti okoliša  – odgovorili su iz Europske komisije na upit HDZ-ova europarlamentarca Andreja Plenkovića.

Njega je zanimalo može li EK nešto poduzeti u vezi s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu koje stvara rafinerija Brod u BiH. BiH se, objašnjavaju iz Europe, obvezala kao stranka Ugovora o energetskoj zajednici, da će sprečavati i kontrolirati onečišćenje, no ta je obveza, upozoravaju, "neobvezujuća" jer zahtijeva da se postrojenjima "upravlja uz primjenu najboljih raspoloživih tehnologija".

– Iz tog očitovanja EK, iz Ureda povjerenika za zaštitu okoliša Janeza Potočnika, vidljivo je da Europska komisija razmatra bilateralne i multilateralne pravne mehanizme kojima bi utjecala na vlasti u BiH da se podignu tehnološki standardi u Rafineriji nafte Brod, čime bi se smanjilo i zagađenje zraka koje otežava život u Slavonskom Brodu – pojasnio je Plenković.

Brođani se ponovno guše u smradu iz prekosavske rafinerije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije