Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Neprihvatljivo'

EU Amerikancima: Prestanite nas prisluškivati! Ovo je kao hladni rat!

Obama  (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
01.07.2013.
u 17:54

Pokazalo se da su američke obavještajne službe skrivenim prislušnim uređajima špijunirale veleposlanstvo i misije EU te veleposlanstva nekoliko europskih zemalja na američkom tlu.

Novi povjerljivi dokumenti koje je Edward Snowden dostavio Guardianu šokirali su Europu! Pokazalo se, naime, da američke obavještajne službe, ponajprije NSA, ali vrlo vjerojatno i FBI te CIA, nisu samo presretali telefonske razgovore i internetski promet iz gotovo svih zemalja svijeta, već su i vrlo konkretno, skrivenim prislušnim uređajima špijunirale veleposlanstvo i misije EU te veleposlanstva nekoliko europskih zemalja na američkom tlu.

Nepotreban kriptofaks

Tako jedan od novoobjavljenih dokumenata nabraja 38 diplomatskih misija na području SAD-a opisujući ih kao “ciljeve”, opisujući pri tome vrlo sofisticirane metode prisluškivanja. Među ciljevima nalaze se misija EU u Washingtonu, veleposlanstva Francuske, Italije i Grčke, ali i niz SAD-u prijateljskih i savezničkih zemalja poput veleposlanstava Japana, Meksika, Južne Koreje, Indije i Turske. U ovome slučaju Nijemci mogu biti relativno zadovoljni jer njihova veleposlanstva u Washingtonu na ovom popisu datiranom iz rujna 2010. nema, baš kao ni veleposlanstva Velike Britanije. Sudeći po načinu prisluškivanja, na najžešćem udaru bila je, i vjerojatno je još uvijek, misija EU u Washingtonu. U tamošnjem je kriptofaksu, uređaju za šifrirano slanje poruka, potajno ugrađen Drompire, uređaj koji kopiju dokumenta koji prolazi kroz kriptofaks dostavlja u sjedište obavještajne službe. Naravno, u nešifriranom obliku.

Ni ostala veleposlanstva i diplomatske misije nisu nešto posebno obzirnije nadzirane. U njima, doduše, nije bilo Drompirea u kriptofaks uređajima, ali su i ove prostorije vrlo revno ozvučene. Tako je misija EU na newyorškom Manhattanu “opremljena” elektroničkim stjenicama unutar uređaja, a prostorije Delegacije EU na K ulici u Washingtonu nadzire se s dva prislušna uređaja postavljena unutar prostorija, ali i posebnom elektroničkom antenom koja prikuplja sve zvukove unutar zgrade. Slične se “stjenice” nalaze i unutar veleposlanstava Francuske, Italije i Grčke, a u dokumentu se objašnjava kako se ovaj “nadzor” provodi da bi se dobio bolji uvid u međusobne odnose pojedinih zemalja EU te da bi se snimile slabosti europske zajednice.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo"

– Zahtijevamo objašnjenje američke vlade za njihovo ponašanje. Ovo izgleda kao da smo u jeku hladnog rata i potpuno je neprihvatljivo, ustvrdila je njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Istodobno, visoki dužnosnici EU najavljuju kako će SAD zažaliti za svojim postupcima. U diplomatskim je misijama počelo elektroničko čišćenje prostora, a najavljuje se niz oštrih mjera, među kojima je i prekid i razvrgavanje dogovora o slobodnoj trgovini.

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je da ne mogu prihvatiti takvo ponašanje između partnera i saveznika. – Tražimo da to odmah prestane – rekao je Hollande i dodao kako ne mogu sudjelovati u pregovorima sve dok SAD ne da jamstva da će takvo ponašanje prestati, piše RT. Njegova izjava najvjerojatnije se odnosi na nadolazeće razgovore o slobodnoj trgovini.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffe Seibert kazao je da ta država želi da se ponovno stvori povjerenje među zemljama. – Špijuniranje prijatelja je neprihvatljivo – kazao je Seibert koji dodaje da je međusobno povjerenje potrebno kako bi se postigao trgovinski dogovor između dviju država.

>>Afera špijuniranje – SAD podignuo optužnicu protiv Snowdena!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije