Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Spremni smo'

Erjavec bi već postavljao slovenske bove u Savudrijskoj vali

Savudrijska vala
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
05.10.2017.
u 20:08

Karl Erjavec nakon sjednice vlade rekao je za televizijsku postaju A-kanal da zakonski paket koji parlament treba usvojiti radi priprema za provođenje arbitraže već je spreman, a vlada i posebna međuresorska skupina za to se intenzivno pripremaju.

Slovenska vlada u četvrtak se upoznala s prikazom granice s Hrvatskom temeljem presude arbitražnog suda, ali je neće provesti dok o tome ne obavijesti parlament i dok ne istekne rok za primjenu, rekao je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodajući da je on predlagao da se u Savudrijskoj vali postave bove prema arbitraži iako je Hrvatska ne priznaje.

Kako je Erjavec nakon sjednice vlade rekao za televizijsku postaju A-kanal, zakonski paket koji parlament treba usvojiti radi priprema za provođenje arbitraže već je spreman, a vlada i posebna međuresorska skupina za to se intenzivno pripremaju.
Osim sa zakonskim pripremama za provedbu, vlada premijera Cerara informirala se i o prijevodu arbitražne presude koja će biti podijeljena članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koji u srijedu nastavljaju prekinutu sjednicu o primjeni arbitraže i odnosima s Hrvatskom, najavio je Erjavec.

Na zatvorenoj sjednici zastupnicima će biti predstavljena "vizualizacija arbitražne odluke", te prijevod arbitražne presude, kako bi se sa svime mogli dobro upoznati prije nego podrže zakone za pripremu provedbe arbitraže.

Savudrijska vala
1/12

"Imamo teškoća jer Hrvati u arbitraži ne žele sudjelovati", kazao je Erjavec, dodavši da "Hrvati ne poštuju dogovore" nego da imaju otvorena granična pitanja osim sa Slovenijom još i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Erjavec je rekao da u vladi postoje "dvije linije" u odnosima s Hrvatskom, te da je prevladala premijerova koja se zalaže za umjereniji pristup iako inzistira na provedbi arbitraže. Ja sam za čvršći stav, kazao je Erjavec, te dodao da se je najprije zauzimao da se u Savudrijskoj vali, u dijelu koji po presudi arbitara pripada Sloveniji, postave plutajuće bove, kako bi se znalo do kamo seže suverenitet Slovenije, jer su u dijelu arbitražne presude granične linije i koordinate po presudi arbitraže jasne.

No, to nije prihvaćeno, kazao je slovenski ministar, te pojasnio da će se u provedbu presude ići istovremenu na moru i kopnu. On je dodao da se je njegova izjava kako Hrvatsku treba blokirati u OECD-u pokazala uspješnom jer je i u Zagrebu odmah nakon toga došlo do razmatranja pitanja arbitraže.

Komentara 86

Avatar unačelu
unačelu
20:37 05.10.2017.

Heh, dobro je dok predlaže bove koliko je pametan možda bude predlago i mine.

DU
Deleted user
20:23 05.10.2017.

Čudi me da nije inzistirao na postavljanju žilet žice u zaljevu - to bi bilo u skladu sa SLO "viđenjem" da je HR isključivi krivac za ovo i ono i da zaslužuje blokadu ovakvu i onakvu. Uzmite u ruku arb. sporazum i tamo stoji eksplicitno, crno na bijelom, da ni jedna država neće poduzimati korake itd. itd. E pa vidljivo iz aviona ili možete otići na navodnu granicu i opipati rukom - SLO je usprkos slovu arb. sporazuma 2015 krenula ograđivati navodnu graničnu liniju metalnim barijerama i bodljikavom žicom i u momentu presude arb. vijeća je preko 500 km navodne granične linije bilo pod žicom!? O tome Erjavec ni zuc - što je očekivano, ali da suci iz arb. vijeća to "kao čašu vode popili" i nije ih uopće zasmetalo, a izrijekom se protivi potpisanom sporazumu koji im je bio preduvjet za rad - e to je još jedan od skandala te i takve arbitraže, neovisno o slučaju slovenskog arbitra... Erjavec je pak prvi prekršio pravila arb. vijeća jer je na TV Velenje, ničim izazvan, iskreketao svojedobno da prema njegovim neslužbenim informacijama SLO će dobiti sve što traži arb. presudom. Nakon toga je suradnica SLO za arb. vijeće također iznijela medijima informacije do kojih se nije moglo doći nego izravnom (i zabranjenom!) komunikacijom s arbitrima. Znači ni "čkomiti" nisu znali, a gledajte ih sad kako su nadmeni...

DU
Deleted user
20:36 05.10.2017.

Sjajano imati ce HV mete za gadjanje, a mogo bi i Erjavec svoju glavu umjesto bove podmetnut :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije