Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pahor se branio

Slovenski predsjednički kandidati u sučeljavanju govorili i o arbitraži

Borut Pahor
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
05.10.2017.
u 00:15

Odgovarajući na tvrdnje nekih protukandidata kako je kao premijer 2009. bio popustljiv prema Hrvatskoj, te omogućio nastavak njenih pristupnih pregovora s Europskom unijom iako granično pitanje nije bilo riješeno, Pahor je kazao da je arbitražni sporazum koji je postigao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bio "dobra stvar"

Spor oko arbitraže o granici s Hrvatskom bila je jedno od desetak tema na koje su u srijedu u prvom predizbornom sučeljavanju govorili kandidati koji će se 22. listopada natjecati za mjesto predsjednika Slovenije.

Odgovarajući na tvrdnje nekih protukandidata kako je kao premijer 2009. bio popustljiv prema Hrvatskoj, te omogućio nastavak njenih pristupnih pregovora s Europskom unijom iako granično pitanje nije bilo riješeno, Pahor je kazao da je arbitražni sporazum koji je postigao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bio "dobra stvar" i koristan za Sloveniju jer je predviđao da ona dobije poveznicu s otvorenim morem, dok je više od toga bilo nemoguće postići.

Nisam bio mekan kako se ponekad govori, a prvi sam se odlučio za blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, kazao je Pahor, dodavši kako on stoji na stanovištu sadašnje vlade da su arbitri donijeli svoju presudu, te da je ona obvezna i za Hrvatsku, ali da razgovore s Hrvatskom treba nastaviti.

Gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec kojega ankete spominju kao najozbiljnijeg protukandidata Pahoru ako dođe do drugog izbornog kruga, kazao je kritički da je stanje u odnosima s Hrvatskom sve gore nakon svakog bilateralnog susreta, da Slovenija treba kompetentnu vanjsku politiku i mlađe političare, te da je došlo vrijeme da se oni koji su sada na vodećim pozicijama u državi povuku.
 

Ljudmila Novak koju za predsjednicu kandidira njena stranka Nova Slovenija (NSI) rekla je da osobno nije zadovoljna arbitražnom presudom i da za Sloveniju nije najpovoljnija, no da je odluka arbitara sada važeća i da je treba provesti, te pozvala slovensku politiku da djeluje odlučnije kako bi se to dogodilo.

Predsjednička kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS) Renata Tomc rekla je da Slovenija ima dovoljno vremena za provedbu arbitražne presude, no da ta presuda za Sloveniju nije povoljna jer kako je rekla, nije dala Sloveniji ono što je očekivala na kopnu, a na moru nije dobila teritorijalni izlaz na otvoreno more, kako je svojedobno obećavao Pahor kao potpisnik arbitražnog sporazuma.

Umjesto da članovi sadašnje vlade u vezi s arbitražom "idu od jednog do drugog medija" i daju izjave koje su za Sloveniju "štetne" trebalo bi formirati sposobnu i profesionalnu diplomatsku službu, rekla je Tomc, dodavši da je cijeli arbitražni postupak bio velika "greška".

Gradonačelnik Kopra Boris Popovič koji za mjesto predsjednika kandidira kao nezavisni kandidat kazao je da je za dobre odnose s Hrvatskom i da bi bilo bolje da vlada "skine žicu" s granice prema Hrvatskoj umjesto da daje neke izjave koje otkrivaju razlike koje postoje u gledanju na arbitražu. Priznao je da je od početka bio protiv arbitražnog sporazuma i da je 2010. na referendumu glasovao protiv njega.

Slovenija granično pitanje s Hrvatskom nije riješila u vrijeme Pahorove vlade kad je bila u odličnoj poziciji jer je bila članica Europske unije, a Hrvatska nije, pojasnio je Popovič koji očekuje da će do konačnog rješenja graničnog pitanja i provedbe arbitraže proteći još mnogo vremena.

Komentara 9

TT
tTony
02:45 05.10.2017.

Ne razumim te slovence cinjenica je da se lakse sporazumit sa srbima.

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
01:19 05.10.2017.

Renata Tomc se mora nujno sestati s predsednico Klaudijo Kitarovic..

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
01:10 05.10.2017.

Nobeden ni imel dovolj jajc da direktno reče kako imamo dovolj balkanske bande preko Kolpe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije