Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Abu Hussein al-Qurashi

Erdogan: Vođa Islamske države je ubijen u akciji u Siriji

FILE PHOTO: UN delegation in rebel-held town of Jandaris
Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS
1/2
VL
Autor
hina
01.05.2023.
u 07:15

Sirijska nacionalna armija, oporbena frakcija na tom području, nije trenutno objavila nikakav komentar

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u nedjelju je rekao da su turske obavještajne snage u Siriji ubile vođu Islamske države Abu Husseina al-Qurashija. "Ta osoba je jučer neutralizirana u sklopu operacije turske nacionalne obavještajne organizacije u Siriji", rekao je Erdogan u intervjuu za televiziju TRT Turk.

Turski je predsjednik kazao da je obavještajna organizacija dugo vremena progonila Qurashija. Sirijski lokalni i sigurnosni izvori rekli su da se racija dogodila u sjevernom sirijskom gradu Jandarisu, koji je pod kontrolom pobunjeničkih skupina koje podržava Turska te jedan od najteže pogođenih u potresu koji je 6. veljače pogodio i Tursku i Siriju.

Sirijska nacionalna armija, oporbena frakcija na tom području, nije trenutno objavila nikakav komentar.

Jedan od stanovnika rekao je da su sukobi započeli na rubu Jandarisa u noći sa subote na nedjelju i trajali su oko sat vremena prije nego što su stanovnici čuli veliku eksploziju. Područje su kasnije okružile sigurnosne snage kako bi spriječile da se itko približi.

IS je izabrao al-Qurashija za svog vođu u studenom 2022. nakon što je prethodni vođa IS-a ubijen u operaciji u južnoj Siriji. Islamska država preuzela je 2014. godine kontrolu nad velikim dijelovima Iraka i Sirije, a njen tadašnji vođa, Abu Bakr al-Bagdadi, proglasio je islamski kalifat na teritoriju na kojem su živjeli milijuni ljudi.

No, IS je izgubio kontrolu nad teritorijem nakon kampanja sirijskih i iračkih snaga poduprtih SAD-om, kao i sirijskih snaga koje su podupirali Iran, Rusija i razne paravojske. Preostali pripadnici IS-a posljednjih su se godina uglavnom skrivali u udaljenim zaleđima obje zemlje, iako su još uvijek u stanju provesti velike iznenadne napade.

VIDEO Sretan kraj tragedije: Otkrivena sudbina bebe spašene iz ruševina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije