Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
županije javljaju nove brojke

U Istri rekordan broj novozaraženih. Kozlevac poslao poruku građanima

Novi neslavni rekord, čak 16.017 novozaraženih u Hrvatskoj!
Robert Anic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.01.2022.
u 13:50

Unatoč velikom porastu broja novozaraženih koronavirusom, za sada se ne bilježi porast broja hospitaliziranih na COVID odjelima, tako da je dostupna zdravstvena zaštita i ne-COVID bolesnicima.

U Hrvatskoj je jučer s 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju (BAT) zabilježen rekordan broj zaraženih koronavirusom. Preminule su 43 osobe. U zemljama poput Hrvatske, gdje je nedovoljan broj cijepljenih, struka i dalje preporučuje pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničilo širenje virusa u populaciji, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuvši se na najave ukidanja restrikcija i COVID potvrda u zemljama poput Velike Britanije i Izraela.

Unatoč velikom porastu broja novozaraženih koronavirusom, za sada se ne bilježi porast broja hospitaliziranih na COVID odjelima, tako da je dostupna zdravstvena zaštita i ne-COVID bolesnicima.

13:48 – U Istri je u protekla 24 sata zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom – 376 novih slučajeva bolesti, a načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac pozvao je građane da poštuju mjere koje su na snazi jer će u suprotnom doći do eskalacije i mjere će se morati postrožiti. 

Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 708 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 376 novozaraženih osoba s istarskog  područja, dok se od jučer oporavilo se 145 osoba COVID priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite. 

U pulskoj Općoj bolnici na liječenju je 71 pacijent pozitivan na COVID-19. Na Odjelu za infektologiju je 58 osoba, na Odjelu za ginekologiju dvije osobe, na Odjelu za psihijatriju jedna osoba, a u respiracijskom centru deset je osoba. 

Stoga je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac još jednom apelirao na građane da poštuju mjere koje su na snazi.

"Ako ih se nećemo pridržavati, situacija će eskalirati i postati ekstremnija. Tada ćemo morati donijeti nove mjere kako bismo zaštitili zdravlje ljudi. Disciplina poštivanja mjera nije kakva je bila, ljudi su se opustili i zato imamo konstantno visoke brojke dnevno novozaraženih", poručio je načelnik Kozlevac.             

11:25 – Kako HRT neslužbeno doznaje, u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno je 11.114 novozaraženih na PCR testu te 5590 pozitivnih na BAT testu.

10:03 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 261 novi slučaj zaraze koronavirusom, a u posljednja 24 sata nije bilo umrlih osoba – priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Ispostavi Bjelovar Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Ispostavi Daruvar 72, u Ispostavi Čazma 40 i u Ispostavama Garešnica i Grubišno Polje po deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju je 26 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je osam na respiratoru. Na opservaciji su još dva pacijenta. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije jest 1487 osoba. U posljednja 24 sata nije bilo umrlih osoba zaraženih koronavirusom.

9:20 – Na području Zadarske županije 565 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar (324), Benkovac (20), Biograd (35) i Obrovac (3) te općina Bibinje (8), Galovac (1), Gračac (2), Jasenice (3), Kolan (1), Lišane Ostrovičke (1), Novigrad (4), Pakoštane (27), Pašman (3), Polača (4), Poličnik (9), Posedarje (13), Preko (3), Privlaka (2), Ražanac (8), Sali (2), Stankovci (2), Starigrad (15), Sukošan (15), Sv. Filip i Jakov (17), Škabrnja (5), Tkon (1), Vir (10), Vrsi (6) i Zemunik Donji (12). Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 962 uzorka (738 PCR,224 BAT), pod aktivnim nadzorom je 2527 stanovnika, a od bolesti su se oporavile 352 osobe. Na COVID odjelima hospitalizirano je 46 bolesnika, od kojih je osam na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 15 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

8:37 – Na području Sisačko-moslavačke županije, u protekla je 24 sata zabilježeno 320 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Kako stoji u dnevnom izvješću Stožera, 162 novozaražene osobe su iz Siska, 59 ih je iz Kutine, 33 iz Novske, 27 iz Petrinje, 13 osoba je iz Popovače, po sedam iz Sunje i Hrvatske Kostajnice, četiri iz Lekenika, tri iz Dvora, po dvije iz Martinske Vesi i Lipovljana te jedna osoba iz Jasenovca. Broj novozaraženih nastavlja trend porasta i za 61 osobu je veći nego prije tjedan dana. Stanovnici županije su u izvješću, kao i obično, pozvani na punu odgovornost, odnosno na primjenu svih epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bi se spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti COVID-19. Jučer je zaraza koronavirusom potvrđena kod  671 osobe, što je rekordan broj novooboljelih u jednom danu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

8:27 – Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih ne pomažu, izjavio je u Studiju 4 Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ Primorsko-goranske županije.

Prema broju jučerašnjih testiranja, danas se očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan. Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju, kazao je Rončević. 

8:20 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 1239 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 26 osoba je hospitalizirano, 1213 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 387 osoba, a ukupno je testirano 89.063 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 420 uzoraka, od kojih je 184 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Video – Novo istraživanje: Preboljeli više zaštićeni od delta-varijante od cijepljenih

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
10:18 21.01.2022.

Preporuke pomažu; obveze, zabrane i ograničenja NE.

AR
arni63
11:09 21.01.2022.

neki pametnjakovići pričaju da se treba cijepit kako bi se ukinule covid potvrde i mjere.znači netko bi se morao cijepit da dobije potvrdu kako bi je ukinuli.... ovo je ne apsurdno nego nema nikakve veze s pameti.ukinut sve mjere i potvrde odmah!

ST
Stari
12:54 21.01.2022.

U mojoj okolini zaraženi i cijepljeni i necjepljeni i nitko nema težih simptoma. Sve slično blažoj gripi bez upale pluća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije