Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Epidemija ne jenjava: Županije javljaju podatke. Stožer objavljuje detalje o obveznim COVID potvrdama

Koronavirus
PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.11.2021.
u 11:29

Odluka o COVID potvrdama počinje se primjenjivati u utorak

Koronavirus ne jenjava u Hrvatskoj. Bolnice se i dalje pune. Prema jučerašnjim podacima imali smo najviše preminulih osoba u četvrtom valu, njih 66, od kojih 50 nije bilo cijepljeno. COVID potvrde u javnom i državnom sektoru primjenjivat će se od utorka, 16. studenoga, a o detaljima će Stožer izvijestiti na presici. Danas imamo 6449 novozaraženih osoba u Hrvatskoj. Preminule su 53 osobe

– Odluka o COVID potvrdama stupa na snagu u ponedjeljak, a počinje se primjenjivati u utorak – rekao je ravnatelj HZJZ -a Krunoslav Capak u razgovoru za RTL Danas poručivši: "To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanja." Capak je rekao i da se zbog velikog broja zaraženih razmišlja o uvođenju COVID potvrda u teretane, kafiće i restorane. No, kazao je, tu ipak treba postupnost.

Županije javljaju podatke o novozaraženima:

U Zagrebačkoj županiji zaraza covidom-19 potvrđena je kod novih 575 osoba u posljednja 24 sata, izvijestio je u petak županijski Zavod za javno zdravstvo. Novooboljelih je najviše u Velikoj Gorici (86) i Samoboru (85) te Zaprešiću (65). Mjera samoizolacije izrečena je za jedan razred i dio učenika šest razrednih odjela. U županiji je trenutno aktivan 3761 slučaj zaraze.

Umrle su tri zaražene osobe, a kod novih 279 potvrđen je covid-19 u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Umrle su dvije covidom zaražene žene u dobi od 90 i 80 godina te muškarac star 53 godine. Testirano je 534 uzoraka, od čega je evidentirano 257 pozitivnih nalaza na virus, što je 48,12 posto od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 22 pozitivna slučaja zaraze kod osoba s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji. Dosad je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 79.707 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan županije. U protekla 24 sata oporavilo se 148 osoba, pa je u županiji trenutno aktivno1986 slučajeva zaraze. U Županijskoj bolnici Čakovec liječi se 88 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata hospitalizirano je 25, a otpušteno šest pacijenata, dok je jedan pacijent na invazivnoj respiraciji.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Ove subote masovno cijepljenje provodit će se u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani od 9 do 13.30 sati. Građani će na cijepljenje moći doći bez prethodne najave, a cijepit će se s 1., 2. i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. U subotu će se moći cijepiti u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati. Cijepljenje će se organizirati i u Ljekarni Kotoriba u srijedu od 12 do 17 sati, uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova u utorak od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati, uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđene su 174 novozaražene osobe  koronavirusom, a dvije osobe su umrle, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Bjelovaru je zabilježeno 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u  Daruvaru 48, u Čazmi 21, Garešnici 20, a u Grubišnom Polju 19 novozaraženih osoba. U Općoj bolnici Bjelovar na liječenju su 52 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je njih 15 na respiratoru. Na opservaciji je sedam pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 757 osoba. U posljednja 24 sata umrle su dvije osobe s koronavirusom, naveli su iz županijskog Stožera.

Umrle su tri covidom-19 zaražene osobe, a infekcija je potvrđena kod nove 191 u protekla 24 sata u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj je trenutno aktivno 1507 slučajeva zaraze. Županijski Stožer civilne zaštite u petak je priopćio da su u Općoj bolnici Koprivnica umrle osobe rođene 1946., 1947. i 1954. godine s pozitivitetom na koronavirus, koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge pridružene bolesti te nisu bile cijepljene. Ozdravile su 23 osobe, a na bolničkom liječenju je 58 covid pozitivnih pacijenata. Tijekom četvrtka uzorkovane su 402 osobe PCR i brzim antigenskim testiranjem. Od početka pandemije na području županije bolest je potvrđena kod 12.583 osobe.

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno 99 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima najviše ih je, 64 iz Siska, 10 ih je iz Petrinje, sedam iz Hrvatske Kostajnice, po četiri su osobe iz Sunje, Lekenika i Popovače, tri iz Kutine, dvije iz Dvora te jedna iz Gline. Neki nalazi su još u izradi, pa će konačni broj novozaraženih biti poznat tijekom dana, navodi se u izvješću. Županijski Stožer CZ i dalje poziva građane da dosljedno primjenjuju sve epidemiološke mjere i odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite kako bi se spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti COVID-19.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 749 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 25 osoba je hospitalizirano, 724 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 313 osoba, a ukupno je testirano 69.636 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 255 uzoraka, od kojih je 105 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Ključne riječi

Komentara 97

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:49 12.11.2021.

Kad dođe ljeto bit ce sve OK, milijun turista i mozak na pašu

DU
Deleted user
08:55 12.11.2021.

Kako migrantima koje podržavaju korona fašisti nisu potrebne ni covid ni normalne putovnice'

VI
@viktor2212emil@
09:11 12.11.2021.

Bill Gates, izjavio je "...potreban nam je novi način izrade cjepiva. Ova koja postoje ne blokiraju prijenos...". Ako je ovo točno po pitanju cjepiva, molim vladu i tzv. stožer da nam objasne zašto forsiraju covid potvrde, ako one nemaju nikakvogg smisla. JER CJEPIVO NE ŠTITI OD PRIJENOSA KORONE i zato tzv. covid potvrde nemaju nikakvog smisla kada je u pitanju spriječavanje širenja zaraze. Baš baš suprotno, one uvelike pomažu širenju zaraze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije