Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVI VIZUALI

EMSC: Do drugog potresa bio je aktivan jedan rasjed, a onda se pokrenuo drugi

EMSC potres Turska Sirija
Foto: EMSC
1/7
06.02.2023.
u 20:49

Iz EMSC-a su informativnim vizualom dočarali tektonske događaje koji su danas pogodili područje Turske i Sirije

Prof. dr. sc. Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu objasnio je danas za Večernji list zašto je potres koji je u ponedjeljak ujutro pogodio Tursku i Siriju bio tako razoran. Ukratko, do potresa je došlo blizu tromeđe Arapske i Afričke ploče te Anatolijskog tektonskog bloka, a situaciju je dodatno pogoršalo što se rasjed aktivirao na duljini od 200 kilometara, te dubini od 50 kilometara.

Nama laicima takve je stvari ipak teško zamisliti, no u pomoć je spremno priskočio EMSC odličnim vizualima koji jasno pokazuju međe na kojima se ove tri aktivne tektonske ploče sudaraju duboko ispod turskoga tla. "Aktivnost naknadnih potresa je velika s više od stotinu do sada prijavljenih podrhtavanja jačih od 3 po Richteru. Proširili su se više od 200 km duž rasjeda, što ukazuje na obostrano puknuće od epicentra (što je također u skladu s oštećenjima)" navode iz servisa nakon prvog jakog potresa.

Ubrzo su objavili drugu sliku koja prikazuje isto područje nakon što ga je pogodio drugi jaki potres unutar 12 sati, ovaj put magnitude 7,5. "Jasno se vidi drugi rasjed orijentiran od istoka prema zapadu. Aktivirana su dva rasjeda" napisali su iz EMSC-a, no nisu stali na tome, već su objavili i treću sliku na kojoj su različitim bojama odvojili naknadna podrhtavanja koja su slijedila dva velika potresa.

"Još jedna slika za ilustraciju istog događaja. U sivoj boji su potresi do drugog potresa (jačeg od 7 po Richteru). Oni lijepo ocrtavaju anatolijski rasjed koji se pruža od juga prema istoku. Nakon drugog jakog potresa, aktivira se drugačiji sustav otprilike istočno-zapadnog usmjerenja (crno)" objasnili su.

Podsjetimo, jug Turske u ponedjeljak rano ujutro probudio je potres magnitude 7,8 prema Richteru. Brojni su gradovi praktički sravnjeni sa zemljom, tisuće su ostale bez domova. Broj žrtava prešao je 2.500, dok broj ozlijeđenih raste prema 10.000. Više od 40 država već je ponudilo pomoć a neke, poput Hrvatske, su i poslale konvoje prema pogođenom području.

VIDEO Dron snimio katastrofalne posljedice potresa u Siriji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije