Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆ FORMIRA VLADU

Emmanuel Macron postao novi francuski predsjednik

Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
14.05.2017.
u 12:11

Francuska i službeno ima novog predsjednika, a on ne odgađa obveze i već najavljuje prva važna imenovanja

Emmanuel Macron u nedjelju je preuzeo dužnost francuskog predsjednika na ceremoniji u Elizejskoj palači  postajući tako u dobi od 39 godina najmlađi francuski vođa od Napoleona.

Centrist Macron (39), bivši investicijski bankar i ministar gospodarstva, u drugom krugu predsjedničkih izbora porazio je sa 66 posto osvojenih glasova kandidatkinju ultradesnice Marine Le Pen na izborima na kojima u drugi krug nisu ušli kandidati dvije najveće francuske stranke.

Postao je službeno predsjednikom nakon što je Laurent Fabius, predsjednik ustavnog vijeća i bivši premijer, pročitao rezultate predsjedničkih izbora.

Macron bi tijekom dana trebao imenovati novog premijera a vlada bi se trebala oformiti u utorak, kazali su izvori bliski novom predsjedniku.

Macron je u Elizejsku palaču stigao u nedjelju prijepodne gdje ga je dočekao predsjednik Francois Hollande. Nakon duljih privatnih razgovora Macron je ispratio Hollandea koji je mahnuo i sjeo u Citroen i napustio predsjedničku palaču.

Macron bi, prema najavama, do kraja tjedna trebao posjetiti francuske snage u Maliju u kojemu je Francuska vojno intervenirala 2013 kako bi uklonila militante Al Kaide. Prvi vanjskopolitički susret bit će, prema najavama, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u ponedjeljak.

Komentara 6

Avatar MiIion
MiIion
21:12 14.05.2017.

NadanNikolicZagreb Ako vec korigiras, treba znati kako, Flyd1 ti je to bjasnio.

PU
Pukovnik
12:29 15.05.2017.

Bas lijepo i baka mu je dosla na inauguraciju!

DU
Deleted user
14:21 15.05.2017.

Kaj je dečec dopelal mamicu na inauguraciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije