Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji prvi otkriva

EKSKLUZIVNO EK neće pojačati nadzor, Oreškoviću dobra ocjena i pet preporuka

Juncker Orešković
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
18.05.2016.
u 01:00

Komisija planira ocijeniti Nacionalni program reformi Vlade kao “poprilično ambicioznu reformsku agendu” koja će, bude li ispunjena, popraviti makroekonomske neravnoteže u kojima se nalazi Hrvatska.

Europska komisija dat će danas (u srijedu) Hrvatskoj pet novih ekonomskih preporuka, a Večernji list sinoć je u Bruxellesu imao uvid u posljednju verziju tih preporuka prije današnjeg usvajanja. 

U istom dokumentu Komisija planira ocijeniti Nacionalni program reformi Vlade premijera Tihomira Oreškovića kao “poprilično ambicioznu reformsku agendu” koja će, bude li ispunjena, popraviti makroekonomske neravnoteže u kojima se nalazi Hrvatska. Zahvaljujući ambicioznosti Oreškovićeva programa, Komisija nema namjeru pojačati proceduru nadzora makroekonomskih neravnoteža u Hrvatskoj niti uvesti bilo kakve korektivne mjere.

Nacionalni program reformi RH sadrži ozbiljne mjere za poboljšanje javnih financija, zdravstvenog sustava i poslovnog okruženja, piše u nacrtu dokumenta spremnog za usvajanje na današnjem kolegiju europskih povjerenika u sjedištu EK u Bruxellesu.

Porez na nekretnine

U prvoj od pet preporuka EK traži da se do kraja ove godine započne najavljena reforma uvođenja poreza na nekretnineProračunski manjak, kaže prva preporuka, Hrvatska treba do kraja ove godine smanjiti ispod razine 3 posto BDP-a, a nakon toga nastaviti fiskalnu prilagodbu daljnjim smanjenjem deficita za najmanje 0,6 posto BDP-a u 2017. godini. I projekcije smanjivanja javnog duga, koje je Komisiji poslala Oreškovićeva Vlada, ocijenjene su kao dovoljno dobre da zadovolje ciljeve. U 2019. tako se očekuje pad javnog duga na 80 posto BDP-a (s trenutačnih 87 %).

 

No, Komisija oprezno upozorava da se takva procjena temelji na povoljnim projekcijama gospodarskog rasta. U slučaju da se te povoljne projekcije rasta ne ostvare, ciljevi smanjivanja javnog duga bili bi promašeni. Komisija također u dokumentu, pripremljenom za današnje usvajanje, navodi da Oreškovićeva Vlada nije dovoljno detaljno specificirala ideju prodaje financijske imovine, koja ima za cilj smanjiti javni dug. Unatoč uglavnom pozitivnim očekivanjima i unatoč ocjeni da nije potrebno pojačanje procedure makroekonomskih neravnoteža, Komisija je spremna zaključiti da će i u 2017. biti potrebne “dodatne mjere” kako bi se Hrvatska uskladila s Paktom o stabilnosti i rastu Europske unije.

U drugoj preporuci EK želi poručiti Oreškovićevoj Vladi da do kraja 2016. poduzme mjere za obeshrabrivanje odlazaka radnika u prijevremenu mirovinu. Također i da smanji broj posebnih mehanizama socijalne pomoći.

Ukidanje parafiskalnih nameta

U trećoj preporuci traži se poboljšanje učinkovitosti javne uprave te ukidanje razlika u standardu javne uprave koji se razlikuje u raznim dijelovima Hrvatske. U četvrtoj preporuci Komisija traži značajnije ukidanje parafiskalnih nameta, kao i smanjenje birokratskog opterećenja poslovanju privatnika. 

I konačno, peta preporuka traži poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava u postupcima na trgovačkim i upravnim sudovima. U mandatu bivše Vlade, prošle godine EK je dala Hrvatskoj šest ekonomskih preporuka, a pretprošle osam.

Komentara 86

DU
Deleted user
04:14 18.05.2016.

Sad ce nadrkani Zokica i njegov paradni konjic Pedja trabunjati da je to zasluga prosle vlade, no da je ocjena kojim slucajem bila losa onda bi raspamecene komunjare lupetale da je to slika ove vlade. Uglavnom od samoprozvanih lezilebovskih 'Antifasista' pameti se ne treba nadati. Bravo Tim!

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
03:59 18.05.2016.

Pohvala iz tamnice naroda.

AN
anesinko11
08:54 18.05.2016.

Tihomiru i vladi svaka čast na ovom malenom, ali ipak, uspjehu. A gospodi pljuvačima je najbolje da se presele u Sj.Koreju, gdje im vlada partija i gdje svatko ima besplatno zdravstveno i ne plaća nikakve poreze. Shvatite već jednom da bez nekakve žrtve nećemo nigdje stići, i da, ide preko leđa naroda, ali valjda je pošteno da onaj koji ima kuću ili stan plaća nego onaj koji nema ništa,kad već netko mora plaćati. U Njemačkoj mase ljudi cijeli život prožive u podstanarstvu i nikome ništa, ali kod nas naš mentalitet je "moje, moje, ne dam nikome, mora biti moje i točka". I u čemu je problem sa reformama zdravstva? Liječnici zaslužuju biti plaćeni za svoj rad kao i svi drugi, i zaslužuju imati normalno radno vrijeme kao i svi drugi. Vi bi da oni rade od jutra do sutra, da je sve to besplatno, a vi da radite još i manje nego sad i da ne plaćate ništa? Ma nemoj. Kao što sam rekao, eno vam Sj. Koreja, samo vas čeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije