Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBNA POTROŠNJA JE KLJUČ

Ekonomisti UniCredita prognozirali: Očekuje se stabilan rast u Srednjoj i Istočnoj Europi

Nakon dva mjeseca prestao lovostaj za sitnu plavu ribu, Zagrepčani pohrlili u ribarnicu na Dolcu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
10.04.2024.
u 18:53

Hrvatsko gospodarstvo pod utjecajem je istih pokretača rasta koji omogućuju da hrvatski BDP potencijalno poraste i više od očekivanih 2,5% u 2024., objašnjava Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke

Ekonomisti UniCredita očekuju gospodarski rast zemalja Srednje i Istočne Europe od oko 2,6% u 2024. i 3,0% u 2025., uz nešto brži rast zemalja Zapadnog Balkana, objavljeno je u priopćenju Zagrebačke banke. Dan Bucsa, glavni ekonomist Grupe UniCredit za SIE, ističe kako će komponenta osobne potrošnje predvoditi rast, potpomognuta bržim rastom realnih plaća, rastućim zaduživanjem i državnim transferima.

- Hrvatsko gospodarstvo pod utjecajem je istih pokretača rasta koji omogućuju da hrvatski BDP potencijalno poraste i više od očekivanih 2,5% u 2024., dok se u 2025. očekuje ubrzanje rasta, prema prognoziranih 3,5%, jer bi sve komponente BDP-a trebale djelovati u istom smjeru - dodaje Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke, navodi se.

U CEE Quarterly izvješću za drugi kvartal 2024. godine, ekonomisti UniCredita također ističu kako će javne investicije biti drugi najvažniji pokretač rasta, dok će neto izvoz ove godine usporititi dinamiku BDP-a. Ekonomisti očekuju proračunske deficite manje od 3% BDP-a za 2024. i 2025. u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj i Srbiji te deficite veće od 5% u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj (zemljama pod rizikom prekomjernog deficita), kao i u Turskoj.

Stabilni tokovi kapitala pokrit će deficite u tekućim računima bilance plaćanja s inozemstvom u svim zemljama Srednje i Istočne Europe, osim Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Turske, gdje će dodatna sredstva stići od međunarodnih financijskih institucija, vanjskog zaduživanja države te privatnog zaduživanja u inozemstvu, navodi se u priopćenju.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Proces tiska izbornih listića za parlamentarne izbore 2024. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije