Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD PROSJEKA

Poznato koje države u EU imaju najviši BDP: Hrvatska se može usporediti s Mađarskom

Gradska svakodnevica na splitskoj Rivi
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
26.03.2024.
u 16:11

Slovenija, Češka i Španjolska zaostaju BDP-om po stanovniku za prosjekom Unije oko 10 posto. U Estoniji, Poljskoj i Rumunjskoj BDP po stanovniku bio je lani oko 20 posto manji od prosjeka Unije

Luksemburg i Irska bili su i u 2023. godini na čelu EU-a po BDP-u po stanovniku, iskazanom standardom kupovne moći, a Hrvatska je uz bok Mađarskoj, uz blago smanjeni zaostatak za prosjekom Unije, pokazale su u utorak procjene Eurostata. Luksemburški BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je lani gotovo dva i pol puta veći od prosjeka EU-a, izvijestio je Eurostat u preliminarnim procjenama.

U Eurostatu nepromijenjenu poziciju Luksemburga na vrhu ljestvice zemalja Unije objašnjavaju velikim udjelom inozemnih radnika u radnoj snazi. "Iako ti radnici sudjeluju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku”, podsjećaju u izvješću. Njihova izdvajanja za potrošnju evidentiraju se na nacionalnim računima matičnih zemalja, objašnjavaju.

Francuska i Italija najbliže prosjeku

Irska je ponovo zauzela drugo mjesto ljestvice, s BDP-om po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, nešto više od dva puta većim od prosjeka u EU. Visoka razina BDP-a po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija s vrijednim intelektualnim vlasništvom, podsjećaju u statističkom uredu.

Ugovorna proizvodnja s tom imovinom uračunava se u BDP dok se veliki dio prihoda vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvu, dodaje se u priopćenju. S velikim odmakom ponovno slijede Nizozemska i Danska, s BDP-om po stanovniku 30 odnosno 28 posto većim od europskog prosjeka.

POVEZANI ČLANCI:

Blizu im je Austrija s 23 posto većim BDP-om od prosjeka Unije, te Belgija i Švedska, čiji je BDP viši za 17 posto od prosjeka. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, premašila je lani BDP-om po stanovniku europski prosjek za 15 posto.

Francuska i Italija blizu su prosjeka Unije i neznatno ispod prosjeka eurozone koji je za četiri posto viši od prosjeka 27-članog EU-a. Slovenija, Češka i Španjolska zaostaju BDP-om po stanovniku za prosjekom Unije oko 10 posto. U Estoniji, Poljskoj i Rumunjskoj BDP po stanovniku bio je lani oko 20 posto manji od prosjeka Unije.

Hrvatska uz Mađarsku

Hrvatska je i u 2023. godini bilježila poboljšanje u odnosu na godinu ranije, s BDP-om po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, za 24 posto nižim od prosjeka u EU. U 2022. zaostajao je za prosjekom Unije 27 posto. Mađarska je lani bila izjednačena s Hrvatskom dok su Latvija i Grčka bile gotovo 30 posto ispod prosjeka.

Grčka i Bugarska prekoračile su tu granicu, s BDP-om po stanovniku, iskazanim standardom kupovne moći, za 33 odnosno za 36 posto nižim od prosjeka Unije, pokazali su Eurostatovi izračuni.

>> FOTO Pogledajte pogled iz zraka na najzanimljiviji i jedinstveni rotor u metropoli

Gradska svakodnevica na splitskoj Rivi
1/11
Ključne riječi

Komentara 1

SU
Superhero
17:22 26.03.2024.

BDP po glavi znaci sve i nista. naravno, sto je veci, bolje je ali npr Amerika ima veci BDP po glavi od skoro svake europske zemlje ali ko ima vise siromasnih u %?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije