Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dačić uznemiren

EK Srbiji uskratio datum početka pregovora za ulazak u EU

'Prime minister-designate Ivica Dacic looks on at the Serbian National assembly building during of a parliament session in Belgrade on July 26, 2012.   AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC'
AFP/PIXSELL
10.10.2012.
u 14:57

U izvješću EK konstatira da je Srbija napredovala na europskom putu, ali se ističu i slabosti u području vladavine prava te se traži i "konstruktivno angažiranje u normalizaciji odnosa s Kosovom"

Srbijanski mediji javljaju da Europska komisija ne preporučuje davanje datuma Srbiji za početak pregovora za ulazak u EU uz ocjenu medija, kao što se i očekivalo uz preporuku da Srbija poradi na poboljšanju odnosa s Kosovom.

To su neki od zaključaka iz izvješća Europske komisije o napretku Srbije koje je u srijedu na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta pročitao povjerenik za proširenje Unije Štefan Füle. U izvješću se konstatira da je Srbija napredovala na europskom putu, ali se ističu i slabosti u području vladavine prava te se traži i "konstruktivno angažiranje u normalizaciji odnosa s Kosovom".

– Nakon izbora i uspostavljanja nove vlasti, Srbija treba nastaviti konstruktivno se angažirati u sljedećoj fazi dijaloga kako bi ostvarili daljnji napredak na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom – navodi se u izvješću te dodaje da "u procesu pomirenja u regiji ne pomažu izjave najviših državnih dužnosnika, prije svega novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je tijekom predizborne kampanje i nakon stupanja na dužnost negirao da se u Srebrenici dogodio genocid". U izvješću se posebno spominje da je Parada ponosa ove godine "ponovno zabranjena, unatoč ustavnim jamstvima prava na slobodno okupljanje i udruživanje" pa se od Srbije zahtijeva da "uspostavi društveni dijalog s predstavnicima LGBT-zajednice kako bi i ova manjina mogla uživati prava koja su joj zakonom zajamčena". U vezi s Kosovom, "studija potvrđuje da se sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom može potpisati bez obzira što postoje različiti stavovi zemalja članica u vezi sa statusom Kosova", piše u izvješću Komisije što je objavljen u Bruxellesu.

Dačić uznemiren izvješćem EU i najavljuje mogućnost prekida dijaloga s Kosovom

– Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom jer umjesto da pomogne početku dijaloga ona ga može zatvoriti. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da priznanje neovisnosti Kosova nego da prizna državni integritet – rekao je srbijanski premijer i ministar policije Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon što je od veleposlanika EU u Srbiji Vincenta Degerta dobio izvješće o napretku Srbije, prenose mediji u Srbiji. Dačić je dodao da je "iznenađen izostankom razumijevanja za napore Srbije na njenom europskom putu i napore u normalizaciji odnosa s Prištinom" i istaknuo da "Srbija neće pomoći Prištini u zaokruživanju neovisnosti Kosova".

>>Ivica Dačić: Nema pregovora dok se puca iz Kosova

Komentara 8

BM
Boris Markovic
15:26 10.10.2012.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Vlada Srbije zaustavili su ulazak naše zemlje u Evropsku Uniju u poslednjem trenutku, javljaju mediji širom zemlje. Prema informacijama koje smo dobili iz predsednikovog kabineta, „ogromno posrnuće Srbije ka Evropskoj Uniji se u prvi mahah činilo se nezaustavljivim, ali je pravovremena reakcija predsednika i Vlade u poslednji mah sprečila nepromišljeno postajanje Srbije zemljom članicom.“ Iz Vlade Srbije poručuju da je Srbija nepromišljeno srljala unapred, bez kritičkog odnosa prema odgovornostima koje članstvo sa sobom nosi. Prema prvim reakcijama iz Brisela, visoki zvaničnici i dalje ne mogu da poveruju da je „Srbija skrenula kurs sa pravca bukvalno sekundu pre upadanja u zamku EU iz koje nema povratka.“

UG
ugljesa
16:13 10.10.2012.

Maske polako padaju. Videće se u narednim mesecima da li EU zaista želi Srbiju u Evropskoj uniji ili ne. Izgleda da hoće pre da nas prime kao genocidan narod. Možda da bi bili što sličniji Nemačkoj koja je postavila jakee standarde genocida u dvadesetom veku koje mi nećemo dostići ni za 1000 godina.

OB
-obrisani-
15:12 10.10.2012.

i još se čude...kak sad to? hahahahhahahahahha ovi kao da su iz drugog svemira, a ne sa iste planete !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije