Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dozvola za korištenje

EK regulira civilne dronove: Sutra će vam te naprave dostavljati knjige

dronovi
Foto: DPA/PIXSELL
08.04.2014.
u 14:59

Više od tisuću tvrtki dobilo je dozvolu za korištenje bespilotnih letjelica u Europi, i upravo zbog toga Europska komisija objavila je prijedlog koji bi zakonski uredio to područje.

Bespilotne letjelice, poznate i pod nazivom "dronovi" koji je ušao u planetarnu upotrebu nakon što je ih američka vojska počela koristiti za ciljano ubijanje najtraženijih svjetskih terorista u Pakistanu i Jemenu, u Europi se koriste u civilne svrhe kao što je inspekcija željezničkih pruga, nadzor šumskih požara ili, u poljoprivredi, za pravovremeno posipanje gnojivom ili insekticidima.

Više od tisuću tvrtki dobilo je dozvolu za korištenje bespilotnih letjelica u Europi i upravo zbog toga Europska komisija objavila je prijedlog koji bi zakonski uredio to područje.

– Civilne bespilotne letjelice proizvode se u različitim oblicima i veličinama. U budućnosti bi se mogle koristiti čak i za dostavu knjiga vašeg omiljenog internetskog trgovca. Međutim, mnogi su zabrinuti zbog pitanja sigurnosti i privatnosti povezanima s tim napravama – rekao je Siim Kallas, potpredsjednik EK-a nadležan za promet. Dodao je kako su propisi potrebni na europskoj, a ne nacionalnim razinama jer će letjelice na daljinsko upravljanje lako prelaziti granice, a ta je industrijska grana još u povojima.

Neka od pravila koje EK predlaže su da bespilotne letjelice moraju zadovoljavati istu razinu sigurnosti kao zrakoplovi s posadom te da vrsta podataka koje te letjelice prikupljaju mora biti podložna propisima o zaštiti podataka.

>>Sami konstruiramo male helikoptere kojima fotografiramo iz zraka

Komentara 7

MX
MXLCLGTG
17:28 08.04.2014.

To treba zabraniti jer vecina ce ih biti upotrebljena za nadzor i,a gdje je tu privatnost poslace ih na prozor pa ce snimati i u stanu sta radis.

Avatar tajar
tajar
18:03 08.04.2014.

Tko će nadzirati sve te silne dronove i kako će se razlikovati vojni od civilnih to nije utvrđeno. Nije isto kad vam dostavi knjigu ili vas greškom "skine" kao terorista!

DA
daniloobradoviic
09:51 09.04.2014.

Visoke tehnologije dalekovido vise stete covjecanstvu ,zato priroda na planetu odraduje svoje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije