Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAN REFERENDUM

EK o Švicarskoj: Razlika između RH i ostalih članica EU ne smije biti

Dubravka Šuica
Goran Stanzl/PIXSELL
18.02.2014.
u 11:49

Hrvatska je dva puta diskriminirana rezultatima referenduma u Švicarskoj, smatra Dubravka Šuica

Europski zastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica upozorili su na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta kako švicarski referendum o masovnom useljavanju u nepovoljan položaj stavlja hrvatske građane.

"Hrvatski građani nalaze se u nepovoljnijoj poziciji naspram svojih EU sugrađana, jer će im se ograničiti prava kretanja u odnosu na Švicarsku, pored već limitiranih prava u nekim drugim članicama EU. Sloboda kretanja je jedna od 4 temeljne slobode EU, koja u ovom slučaju postaje značajnija od drugih jer uz ekonomsku ima i simboličnu dimenziju. Diskriminacija među članicama apsolutno je neprihvatljiva", rekao je Picula.

Šuica je također upozorila na negativan i diskriminatorni učinak rezultata na hrvatske građane.

"Hrvatska je dva puta diskriminirana rezultatima referenduma u Švicarskoj ne samo povredom načela slobode  kretanja ljudi, nego i s obzirom da se rezultati  referenduma  u  ovom trenutku reflektiraju samo na jednu članicu EU,  a  to  je upravo Hrvatska. EU se zalaže za jednak tretman svih članica bez  podjela na bogati sjever i jug i stoga je važno da se na tome ustraje, a  sankcije  i  reciprocitet  nisu  utjeha  hrvatskim građanima te je stoga potrebno da Komisija ponudi prihvatljivo rješenje za Hrvatsku, jer nažalost i ovakvo stanje pridonosi rastu euroskepticizma", rekla je Šuica.

Oba zastupnika postavila su pitanje Europskoj komisiji kako će zaštiti interese hrvatskih građana koji su ovakvom odlukom diskriminirani.

"Europska unija je jasno naglasila švicarskim  vlastima  potrebu uključenja Republike Hrvatske u sve postojeće sporazume te da ne smije biti razlike između Hrvatske i ostalih članica, no možda  će  i  za  to biti potreban još jedan referendum. Europskoj uniji je jednako  važno  svih  28  članica i trenutno ne može se nastaviti provedbom programa  Horizont 2020 i Erasmus+,  a nastavak provedbe programa ovisit će o stavu Švicarske", rekao je David O'Sullivan, glavni operativni direktor Europske službe za vanjsko djelovanje.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:30 22.02.2014.

A zasto toliko polemike i negativnog naboja protiv Svicarske,zar mi nemamo samostalnu Hrvatsku,zar nas prvi presjednik nije nama obeco,dacemo mi biti Svicarska,ili jaci od nje,a sada bih ovi HDZ-njare svim silama htjeli da ovu nasu socijalnu sirotinju proguraju u svicarsku,bravo Svicarci,nedajte nikom u svoju drzavu,neka svako svoju drzavu izgradjuje,i neka se nauce da nema socijale u svicarskoj

Avatar Vrijeme
Vrijeme
14:42 18.02.2014.

Nemogu vjerovati da je ova zena jos uvjek na slobodi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije