Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neovisnost sabora

EK nezadovoljna: Izbor ravnatelja HRT-a dvotrećinskom većinom

'03.03.2011., hotel Regent Esplanade, Zagreb - Glavni pregovarac Republike Hrvatske s Europskom Unijom Vladimir Drobnjak tijekom Sredisnjeg odbora Kluba zastupnika Europske pucke stranke (EPP).  Photo
'FaH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL'
03.07.2012.
u 20:00

Hrvatska ustraje na tome da ravnatelja HRT-a u Saboru biraju natpolovičnom većinom, da vladajući mogu postaviti koga žele

Naši komentari koji su se odnosili na potrebu da se tijela HRT-a, a posebno glavni ravnatelj, biraju kvalificiranom većinom u Saboru, a ne natpolovičnom, nisu u cijelosti uzeti u obzir – glasi najvažniji dio kritika iz Bruxellesa upućenih Zagrebu u vezi s prijedlogom Zakona o HRT-u. Nakon što su iz EK već jednom kritizirali prijedlog, a Ministarstvo je tada tvrdilo kako Komisija traži natpolovičnu većinu zastupnika – on je izmijenjen, no EK i dalje nije zadovoljan.

Drugo očitovanje

– Drugo očitovanje EK od 28. lipnja ima dva dijela. EK se očituje pozitivno o dijelovima koje smo promijenili, to se ponajprije odnosi na smanjenje ovlasti glavnog ravnatelja, povećavanje kriterija po njegovu izboru, a eksplicitno je navedeno da se svi urednici biraju prema javnom natječaju – kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar.

>> HDSSB i Laburisti traže ostavku ministrice Zlatar zbog laganja

No, u pismu koje posjedujemo EK kritizira i revidiranu stavku o ovlastima ravnatelja. Po njoj bi ravnatelj mogao smjenjivati i birati urednike nakon provedenog natječaja – mišljenje novinara i zaposlenika samo je savjetodavno – ali nije jasno kako će se ti natječaji provoditi i tko će zapravo birati urednike, pišu. Odredbe sadašnjeg zakona, kažu, koji Vijeću HRT-a daje te kompetencije, izgleda prihvatljivije. Komisija smatra da kandidat mora imati desetogodišnje, a ne petogodišnje iskustvo.

– U drugom dijelu pisma naglašava se da ne postoji u Europi usuglašena praksa, a u kondicionalu se ponovno iskazuje preporuka EK da taj zakon bude usvojen kvalificiranom, dvotrećinskom većinom jer kod nas kvalificiranu većinu ima vladajuća koalicija – nastavlja Andrea Zlatar.

Javna ili partijska TV

U pismu EK pak stoji da – iako je prihvaćena kritika te je izbrisano kako se ravnatelja HRT-a može smijeniti ako godišnji izvještaj ne naiđe na odobravanje – Hrvatska i dalje ustraje na tome da ga u Saboru biraju natpolovičnom većinom, što znači da vladajući imaju kontrolu nad tom javnom kućom i na to mjesto u principu mogu postaviti koga žele. EK traži dvotrećinsku većinu, koja bi bila jamstvo neovisnosti, iako su – dodaju – svjesni da ne postoji idealan model sprječavanja miješanja politike u program javne televizije, no “iznimno je važno da se glavni ljudi biraju na transparentan način, poštujući proporcionalnost”.

– Ovakvi potezi vlasti mogu ugroziti ratifikaciju pristupnog ugovora – komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kazavši kako Kukuriku koalicija konačnim prijedlogom Zakona o HRT-u koji je pustila u saborsku proceduru nastoji pretvoriti javnu u partijsku televiziju.

Komentara 45

TO
Toni12345
20:18 03.07.2012.

Imenovanje ravnatelja HRT-a nije ustavna kategorija. Može se HDZ buniti koliko god hoće, zakon prolazi. Svaka europska zemlja ima svoj način izbora ravnatelja i to EK zna.

ĆA
ćaćaća
20:21 03.07.2012.

interses vlade je da hr ne uđe u eu i zato sad pokazuju zube..

OB
-obrisani-
07:41 04.07.2012.

Izgleda da im se ni ime televizije ne svidja HTV , muljanovic bi opet JRT izgleda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije