Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monitoring EU

EK Hrvatskoj: Riješite korupciju na lokalnoj i regionalnoj razini

barosso, (1)
AFP/PIXSELL
23.04.2012.
u 19:47

Problematika političara u nadzornim odborima sažeta je u primjedbi kako će EU “o tome voditi računa”

Korupcija, ratni zločini, sudstvo, privatizacija brodogradilišta te sukob interesa apostrofirani su u izvješću Europske komisije (EK) o monitoringu nad Hrvatskom, koje će biti objavljeno u utorak. Ocjena prve kontrole stanja nakon potpisivanja Pristupnog sporazuma potkraj prošle godine pozitivna je, uz napomenu da postoje područja kojima se Hrvatska još treba baviti, sažetak je izvješća u koji je Večernji list imao uvid. 

Opet o ratnim zločinima

“Cjelokupna priprema za članstvo u Europskoj uniji teče prema planu, usklađenost hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU vrlo je velika. Od posljednjeg izvješća, u jesen prošle godine, učinjeni su značajni koraci”, piše u izvješću Komisije. No isto tako “identificiran je određeni broj problema” te se Hrvatskoj savjetuje da se njima pozabavi. Još uvijek neriješena pitanja, kao što se i očekivalo, vezana su za 8. poglavlje – Tržišno natjecanje, i 23. – Pravosuđe i temeljna prava. 

U prvom redu, što i nije iznenađenje, navode se škverovi: treba potpisati ugovor o privatizaciji za Brodosplit i što hitnije, naglašavaju, riješiti 3. maj i Brodotrogir. No ponovno se izvlači pitanje korupcije. Nje ima, naglašava se, i to u znatnoj mjeri, na lokalnoj i regionalnoj razini. Također, kritike i zabrinutost EK-a vezane su i za postupke javne nabave. Iako izgleda da je pitanje ratnih zločina gurnuto po strani, EK ga vraća na dnevni red. Oprezna formulacija kako je “u globalu, izbjegavanje odgovornosti i nekažnjavanje odgovornih za ratne zločine još izazov”, tumači se kao poziv da se intenzivira bavljenje tom tematikom i ocjena da nema suđenja i presuda odgovornima.

U sklopu 23. poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, koje je pod posebnim povećalom, EK u izvješću ističe kako je “potrebna veća transparentnost kod imenovanja sudaca”. Mnogo se govorilo o različitim imenovanjima političara u nadzorne odbore javnih tvrtki, a Komisija je u izvješću problematiku sažela u primjedbu kako će “o tome voditi računa”, odnosno “pratiti što se događa u Hrvatskoj u vezi sa sukobom interesa”.  

Umjesto kritika – savjeti

Treba napomenuti da se nije ni očekivalo da će Europska komisija, nakon što je lani poručila zemljama članicama da je Hrvatska spremna za članstvo, koristiti stroge formulacije u izvješću ili u komunikaciji s Hrvatskom i oko nje te se sve kritike oblikuju u formu savjeta ili preporuke.  

Ključne riječi

Komentara 116

TO
Toni50
20:27 23.04.2012.

EK Hrvatskoj: Riješite korupciju na lokalnoj i regionalnoj razini.. Ostale razine i nemate ...

OB
-obrisani-
20:27 23.04.2012.

Nije mi jasno. Rusili ste Jugoslaviju, a unistili ste Hrvatsku za iducih 100 godina. Cudan ste vi neki narod ....

OB
-obrisani-
22:16 23.04.2012.

U EU nema koruocije ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije