Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarski bolesnik

EK: Hrvatska će biti ekonomski zemlja slučaj u Europskoj uniji

nezaposlenost
Petar Glebov/Pixsell
22.02.2013.
u 14:16

Već pet godina od MMF-a, Svjetske banke, EK-a slušamo jedno te isto: nova godina, stara kriza i strpite se još godinu

Hrvatska će u EU ući kao jedna od ekonomski najproblematičnijih zemalja, pokazuju podaci iz ekonomske prognoze koju je danas objavila Europska komisija. Odmah nakon ulaska bit ćemo četvrta zemlja EU s najvećom nezaposlenošću, četvrta s najvećom inflacijom i sedma s najvećim padom BDP-a u ovoj godini.

Ekonomska potištenost

Za razliku od prijašnje prognoze u studenom prošle godine, kada su predviđali stagnaciju hrvatskog BDP-a u (0,0 posto u 2013.), stručnjaci EK-a snizili su očekivanja i sada predviđaju da će BDP u Hrvatskoj ove godine pasti 0,4 posto, a da će tek 2014. donijeti oporavak, odnosno rast od 1 posto. Veći pad BDP-a u ovoj godini EK predviđa Grčkoj, Cipru, Sloveniji, Španjolskoj, Italiji i Nizozemskoj. Prognoza Komisije kaže da će nezaposlenost u Hrvatskoj ove godine iznositi 15,9 posto, a veću stopu nezaposlenosti Komisija predviđa još samo Portugalu (17,3 posto) te Grčkoj i Španjolskoj (obje oko 27 posto, dakle gotovo dvostruko više od Hrvatske). Od svih zemalja EU samo će Rumunjska, Mađarska i Estonija imati veću inflaciju od Hrvatske. Stručnjaci EK-a navode povećanje PDV-a te poskupljenje energenata i hrane kao razlog zbog kojeg je inflacija u Hrvatskoj velika.

“Hrvatska ostaje u stanju ekonomske potištenosti”, piše u ekonomskoj prognozi u poglavlju posvećenom 28. članici EU. Podsjećajući da je BDP znatno pao u 2012. godini (-1,9 posto), stručnjaci Europske komisije navode da Hrvatska nema domaćih izvora za gospodarski rast. Navode i da je hrvatska vlada postigla mali napredak u smanjivanju strukturnih prepreka rastu. Ipak, predviđaju da će se “određeni poticaj materijalizirati kroz potrošnju javnih poduzeća koju promovira Vlada”, dok bi “ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja trebao potaknuti privatne investicije”.

Osim unutarnjih prepreka većem rastu, na Hrvatsku nepovoljno utječe i pad gospodarske aktivnosti u mnogim zemljama EU, posebno onima koje su najvažniji trgovinski partneri Hrvatske. To će se nastaviti i u 2013., što će i dalje opterećivati hrvatsko gospodarstvo.

– Ukupno, gospodarski rast u cijeloj EU oveće godine iznositi nula – rekao je Olli Rehn, europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja. Predstavljajući dokument, Rehn nije ni spominjao Hrvatsku jer i njega i cijeli EU muči tmurna prognoza za druge velike zemlje eurozone. Dvije ključne zemlje EU jedva da će imati gospodarski rast ove godine: Francuska 0,1 posto, a Njemačka 0,5 posto. Svih 17 zemalja eurozone zajedno će u prosjeku doživjeti gospodarski pad od 0,3 posto, a u posljednjoj prognozi u studenom Rehn je predviđao rast od 0,1 posto.

Francuske muke

Francuska neće uspjeti ispuniti zacrtani cilj i smanjiti deficit ispod 3 posto BDP-a: prognozira se da će on na kraju ove godine iznositi 3,7 posto. Prema proceduri smanjenja deficita, Bruxelles ima ovlasti natjerati Pariz na dodatne rezove u proračunu. No, Olli Rehn ostavio je otvorenom mogućnost da se Francuskoj produlji rok za smanjenje deficita ako se utvrdi da je francuska vlada učinila sve što je mogla te da je za nedostizanje cilja odgovorna pogoršana gospodarska klima. Već je prije EU odobrio Španjolskoj produljenje roka za smanjenje deficita, no Madrid je daleko od željenog 3-postotnog deficita. Ove godine Španjolska će imati deficit u visini 6,7 posto BDP-a.

>>Besplatna liječnička skrb zateknete li se bilo gdje u EU

Komentara 8

DO
doktorica
14:56 22.02.2013.

jadna naša opljačkana Hrvatska....

LA
larala
15:48 22.02.2013.

zašto nema u anketi "ne, bit ce nam još gore"? inace, ovo šta se tice oporavka....vec postaje bedasto cak i vrapcima na grani...2011 su govorili oporavak 2012, 2012 oporavak 2013, sad 2013 oporavak 2014 a, 2014 ce reci, oporavak 2015...i, tako u nedogled....jer kad realno pogledamo šta ova vlada radi, za ocekivati je da bude samo gore od goreg....a, i kad još na sve to nadodamo oporbu...crno nam se piše....

MA
marcellus
14:30 22.02.2013.

Ono, lani je BDP pao za 2%, ove će bar za jedan, a "jaci" ste se smijali i rugali, dragi moji kukuirku kokodak članovi vlade, kad se hvalila s 0,4% rasta BDP-a u 2011 da je to "na razini statističke greške". Ono, kad vi dođete na vlast svi buju imali pun novčanik, tri plaće u plusu... i tak to... je, u plusu budemo jer bute nam ukinuli minus po tekućem, ajde to jedino kaj bute od obećanja ispunili... samo ne znam di bum našal 10 somova kuna da vratim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije