Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija predlaže novu agenciju

EGOS će moći mobilizirati graničare i opremu članica EU

izbjeglice
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
17.12.2015.
u 00:05

Potpredsjednik EK Timmermans: ovime bi se poboljšala naša kolektivna sposobnost za nošenje s kriznim situacijama

Europska komisija predložila je da joj zemlje članice EU prebace dodatni dio svoga suvereniteta i da dodijele Komisiji novo "pravo interveniranja" na nacionalnim granicama, koje su ujedno i vanjske granice Unije. Hrvatska zasad nema nikakav stav o prijedlogu koji je Komisija usvojila i predstavila jučer u Strasbourgu, Njemačka i niz drugih zemalja ga podržavaju, no Poljska i Mađarska kritiziraju prijedlog nazivajući ga nedemokratskim jer bi omogućio Europskoj komisiji da šalje Europsku graničnu i obalnu stražu (EGOS) čak i na granice onih zemalja članica EU koje ne to ne žele.

"Vlada zasad nema komentar o EGOS-u jer iz Europske komisije u Zagreb još nije došao nikakav konkretan prijedlog vezan uz osnivanje nove agencije", neslužbeno smo jučer doznali iz Banskih dvora.

Europska granična i obalna straža razvila bi se iz postojeće agencije Frontex i imala bi, prema prijedlogu Komisije, tisuću stalno zaposlenih te oko 1500 "stručnjaka" (taj izraz upotrebljava EK iako je jasno da bi to bili policajci-graničari) koji bi bili svojevrsni rezervisti EGOS-a i koji bi se mogli mobilizirati u roku od tri dana. Tih 1500 ljudi dale bi policijske službe samih država članica EU. Osim ljudstva, EGOS će moći mobilizirati i tehničku opremu od graničnih službi zemalja članica, a kao europska agencija imat će i proračun za kupnju vlastite opreme.

– Sustav koji predlažemo omogućit će identificiranje slabosti u realnom vremenu kako bismo ih mogli brzo popraviti. Također će se poboljšati naša kolektivna sposobnost za učinkovito nošenje s kriznim situacijama u kojima se dio vanjske granice nalazi pod snažnim pritiskom – kaže potpredsjednik EK Frans Timmermans. U slučaju da se 28 država članica složi s prijedlogom Komisije, bio bi to vjerojatno najveći prijenos suvereniteta na Bruxelles još od stvaranja eurozone.

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
07:35 17.12.2015.

znači, ova kriza je imala planirane ciljeve. eu komisija, ni od koga izabrana (ne od naroda), će uzeti državama i obranu. pa si vi i dalje mislite da postoji nešto što se zove republika hrvatska. ili mađarska, irska, portugal.

DU
Deleted user
00:16 18.12.2015.

Sad nam je puno jasnije zašto su bili ratovi na području bivše Juge,uništena vojna industrija, izginuli vojno sposobni i nacionalno svjesni vojnici, da bi nekakva EU komisija na južne granice mogla uvoditi red ?

Avatar Pavel ic
Pavel ic
04:32 17.12.2015.

koja vlada. mislite na jugoslovensku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije