Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
birokracija

E-uknjižba je brža i jeftinija, rade je i javni bilježnici

Hrvatska javnobilježnička komora
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
18.11.2019.
u 00:03

Plomba podnesenog prijedloga vidljiva je u zemljišnoj knjizi od trenutka podnošenja prijedloga, a u javnoj objavi nakon 24 sata – kaže Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore.

Svaki javni bilježnik u RH, uz suglasnost stranke, može elektroničkim putem podnijeti prijedlog za sve vrste upisa u zemljišne knjige. Tako na zahtjev stranke može putem interneta zatražiti uknjižbu prava vlasništva, hipoteke, služnosti, staviti zabilježbu promjene osobnih podataka, predbilježbu, zatražiti brisanje hipoteke ili provedbu prijavnog lista. Od srpnja je novi Zakon o zemljišnim knjigama omogućio javnim bilježnicima e-uknjižbe, podsjetila je Hrvatska javnobilježnička komora.

– Plomba podnesenog prijedloga vidljiva je u zemljišnoj knjizi od trenutka podnošenja prijedloga, a u javnoj objavi nakon 24 sata – kaže Rankica Benc, predsjednica Povjerenstva za međunarodnu suradnju Hrvatske javnobilježničke komore, ističući pritom da plomba daje red prvenstva za predloženi upis, a vlasnik je onaj tko se prvi uknjiži, a ne onaj tko ranije potpiše ugovor. Trošak e-prijedloga je 80 kn + PDV. Cijena sudske pristojbe je 50% niža nego cijena prijedloga na papiru, a ako je ugovor pisao javni bilježnik, pristojba se ne naplaćuje. U slučaju dogovora da će kupac dio novca platiti naknadno, javni bilježnik uknjižit će kupca, ali i hipoteku za iznos preostalog duga, što znači sigurnost za prodavatelja.

– Po principu “one stop shopa” javni bilježnik ugovore dostavlja elektroničkim putem i u Poreznu upravu, bez naknade, te se tako jednim dolaskom u ured može obaviti sve potrebne radnje: sastavljanje i potpis ugovora, podnošenje porezne prijave i prijedloga za uknjižbu – navodi R. Benc. Ujedno se ubrzava rad sudova na uknjižbi jer javni bilježnik unosom podataka otvara sudski spis, stavlja plombu, plaća pristojbu, generira podatke za izradu rješenja, skenira i elektronički potpisuje ispravu na kojoj se upis temelji te je šalje u digitalnu zbirku isprava suda, prima rješenje o upisu digitalnim putem i o njemu obavještava predlagatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije