Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji u siriji

Džihadisti su ulazili u kuće i ubijali sve koji su imali križ na zidu

hassan
Ljiljana Sremić
14.10.2012.
u 16:13

Malobrojni kršćani koji su ostali u Homsu žive u neprestanom strahu jer su na meti islamista. Više od stotinu ljudi, žena i djece ubijeno je na kućnom pragu samo zato što su vjerovali u Isusa Krista

Reporter Večernjeg lista posjetio je Bab Amr koji je za pobunjenike postao simbol otpora. Iako je prošlo sedam mjeseci od ulaska sirijskih snaga u Bab Amr, tragovi teških borbi vidljivi su na svakom koraku. Brzim koracima idemo prema kršćanskom kvartu Bab al-Sba uz upozorenje vojnika u pratnji na snajperiste koji pucaju iz obližnje četvrti Khalidije u kojoj se još uvijek vodi žestoka borba između vojske i pobunjenika. Peteročlana obitelj Karkur, koja se vratila u kvart nakon osam mjeseci izbjeglištva, kad su sirijske snage zauzele Bab al-Sba, kazala nam je da nisu pobjegli na početku sukoba u Siriji jer su domaći pobunjenici bili korektni prema njima.

Džihadisti iz cijelog svijeta

– Nevolje za nas kršćane počele su kad su došli džihadisti iz cijeloga svijeta te pripadnici zloglasne brigade Faruq – kazala je Karla Karkur. – Išli su od vrata do vrata i prisiljavali nas i ostale Kristove sljedbenike da ostavimo sve, čak i svoje osobne stvari, jer našu imovinu smatrali su “ratnim plijenom”. Više od stotinu ljudi, uključujući i žene i djecu, ubijeno je na kućnom pragu samo zato što su kršćani. Jeste li vidjeli što su napravili od naše crkve?

Ne smiju napustiti kuću

Naša je vjerska zajednica bila potpuno organizirana, imali smo i vrtić u sklopu crkve, a sad nemamo ništa. Baš ništa. Od 160 tisuća kršćana u Homsu, ostalo ih je samo tisuću. Ostali su protjerani sa svojih ognjišta. Nikamo ne izlazimo, ne usudimo se napustiti kuću jer ne znamo kada ćemo naletjeti na slobodne strijelce koji imaju zadatak ubiti nas kršćane. Nekoliko stotina njih koji su otišli na posao nikad se nisu vratili niti se zna njihova sudbina. Ne mogu vam opisati kako je strašno živjeti u ovoj neizvjesnosti i strahu, kako je svakoga jutra se probuditi znajući da vas žele ubiti samo zato jer ste kršćani – govori Karla koja se nada da će papina molitva za mir u Siriji biti uslišena.

>>Do Homsa preko planine, prolaz je lakši uz hrvatsku putovnicu

Ključne riječi

Komentara 20

FE
felicita
06:19 15.10.2012.

Koliko ljudi gleda sapunicu Sulejman Veličanstveni?To je propaganda islama u pseudopovijesnom ruhu,gdje se kršćani nazivaju nevjernicima...i to se gleda u većinskoj katoličkoj zemlji.Možete zamisliti da se kako bi prošla serija s kršćanskom tematikom recimo u Siriji,Turskoj ....

MA
mare0801
07:17 15.10.2012.

kada je počelo sve ovo u Siriji ,meni laiku,koji se informirao iz medija,je izgledalo ovako;neki Asad,iz političke dinastije ,koja vlada Sirijom duže vrijeme,ugrožava i terorizira cijelu Siriju,uništava demokraciju i svaku slobodu,a pobunjenici se bore za promjene i nove demokratske izbore.Njemu drže stranu Rusi,a njima svi ostali. Ni danas ne znam puno više,osim što znam da je Asad alevit,i da oni sa većinskim sunitima imaju stoljetne razmirice,da je kršćanima bolje da su na vlasti alevit,jer oni nisu ekstemno radikalni muslimani,a da je druga opcija,ona navodna demokratska ,ništa drugo nego radikalni islam,pod krinkom borbe za ljudska prava.Svime dirigira Uncle Sam,kao i svaki put do sad.

DU
Deleted user
20:36 14.10.2012.

"nedužnost muslimana" nego, koliko je muslimana osudilo ovo? niti jedan,,, pametnom dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije