Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARM

Džihadisti će se iz Libije pokušati prebaciti u Italiju s izbjeglicama

An armed motorcade belonging to members of Derna's Islamic Youth Council, consisting of former members of militias from the town of Derna, drive along a road in Derna, eastern Libya October 3, 2014. The group pledged allegiance to the Islamic State on Oct
Reuters/PIXSELL
21.11.2014.
u 07:00

ISIL je osvojio libijski grad Darnah iz kojega izbjeglice iz Afrike i s Bliskog istoka malim, teško uočljivim brodicama dolaze u Italiju

Nakon zračnih udara koalicijskih snaga i dolaska pešmergi, džihadisti gube važnu bitku za strateški grad Kobane pa se teroristička organizacija ISIL okreće prema Mediteranu.

Naime, nakon što su uspjeli zauzeti Darnah, libijski grad koji se nalazi nedaleko od egipatske granice i u kojem živi 100.000 stanovnika te je postao poput grada Raqqa u Siriji u kojem se provode šerijatski zakoni, došli su na samo 300 kilometara od granica Europske unije.

Na taj način postali su potencijalna prijetnja zemljama članicama Europske unije. Analitičari strahuju da bi 800 ISIL-ovih militanata, koji ujedno uvježbavaju nove borce koje su regrutirali među lokalnim stanovništvom, vrlo lako morskim putem moglo stići do Italije. Naime, poznato je da je većina emigranata s Bliskog istoka i iz Azije u Italiju stizala upravo tim putem malim brodicama koje je bilo teško uočiti. Stoga je mogućnost da to učine i borci ISIL-a vrlo velika. Analitičari upozoravaju talijanske pomorske ophodnje da pojačano kontroliraju i nadziru morske putove kojima bi teroristi mogli dolaziti, s obzirom na to da je vođa terorističke organizacije Islamske države Al Bagdadi zaprijetio da će zemlje članice EU i NATO-a skupo platiti za sudjelovanje u zračnim udarima.

>> Monique iz ralja ISIL-a uspjela spasiti svoju kćer

>> Potvrđena optužnica protiv petorice za ratovanje na strani ISIL-a

Komentara 7

MU
Mućanin
08:05 21.11.2014.

Morsku granicu čuvati dronama i koja uoči neku barku iz Afrike, ide potop, pa da vidimo kolko će terorista doći tako do nas!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:33 21.11.2014.

Pa što vehabije već ne caruju u BIH?

Avatar EU afrodita
EU afrodita
18:01 21.11.2014.

teško da je moguće kontrolirati toliki morski prostor i sve te izbjeglice..inače prije neki dan su ponovno izjavili da im je cilj Vatikan i klanje nevjernika u crkvama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije