Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel upućen bauku

Džakula: Materijali za lokalne i EU izbore trebali bi biti i na ćirilici

branitelji, Markov trg (1)
Patrik Macek/PIXSELL
13.03.2013.
u 11:35

Istina je da će to dovesti do nešto povećanih troškova provođenja izbora, ali premijer Milanović je s pravom ustvrdio kako demokracija košta, piše Džakula

Svi izborni materijali, uključujući liste kandidata i izborne listiće, u ovim bi jedinicama lokalne samouprave, i za lokalne i županijske, ali i za izbore za Europski parlament, trebali biti otisnuti i na manjinskom jeziku i pismu, dakle, na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zaključak je to Srpskog demokratskog foruma. 

U priopćenju koje potpisuje Veljko Džakula potiva se ministra uprave Arsena Bauka da provede Ustavni zakon. Napominje kako su lokalni izbori manjinvcima važniji od nacionalnih te kako su izbori za EU parlament prava prilika za jačanje prava nacionalnim manjima te treba težiti što većoj izlaznosti koju bi, smatra, postigli tiskanjem materijala na jeziku i pismu manjine. 

- U 21-om hrvatskom gradu i općinama stvorene su uvjeti za ravnopravnu službenu upotrebu manjinskoga jezika i pisma za srpsku nacionalnu manjinu, a pravo na dvojezičnost do sada ni u jednom segmentu nije ostvarena, iako se javno raspravlja samo o (ne)isticanju topografskih tabli u jednom od gradova – Vukovaru, piše Džakula. 

-  Istina je da će to dovesti do nešto povećanih troškova provođenja izbora, ali premijer Milanović je s pravom ustvrdio kako demokracija košta. Po našem mišljenju radi se o dodatnom trošku, koji je zanemariv u odnosu na dobrobiti što ih ostvaruje i doprinosom integraciji srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj u hrvatsko društvo i politički sistem, zaključuje Džakula u priopćenju. 

>>Sabo favorit, pola Vukovaraca misli da ćirilica nije najvažnije pitanje

Komentara 29

KM
ko_munjara=zločinac
21:52 13.03.2013.

Srbi u Hrvatskoj puno bolje govore ćirilicu nego čitaju ili pišu i to znam. Rekao bi slučajni premijer. Jadni vi srbi sa takvima kao pupavac i džakula, getoiziraju vas od osnovne do izbora i onda se čudite kaj vas mi čudno gledamo. Ali budući je to na vašu štetu samo naprijed džaki i pupi.

BU
bubi400
12:01 13.03.2013.

Džakula sjedi jedan bez popravnog.............

UR
u.r.a.r.
20:07 13.03.2013.

kaj je Drakula opet progovorio? Ponoviti će se popis, ide provjera prebivališta i od kirilice neće biti ništa. Uostalom, većina srba u Hr ne zna ni čitati ni pisati kirilicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije