Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinske Toplice: U vrtiću Tratinčica premalo je prostora

Dvoranu preuredili u sobe kako bi mogli upisati više mališana

djecji vrtic tratincica
Marko Jurinec/Pixsell
25.02.2010.
u 16:35

– Za svu upisanu djecu trebale bi nam barem još tri sobe, odnosno dnevna boravka. Novi vrtić nužan je – kaže ravnateljica vrtića Ružica Perec

Dječji vrtić Tratinčica u Varaždinskim Toplicama već više od 25 godina radi u prostorima stare škole. Iako se u vrtić neprestano ulaže – zamijenjeni su prozori i krovište, obnovljeno je pročelje, uređeni su sanitarni čvorovi – ustanova sve manje zadovoljava propise državnog pedagoškog standarda.

Potrebe roditelja
– Trenutačno imamo upisano 130 djece, u pet odgojnih skupina. U svim je skupinama 20 posto djece više nego što je dopušteno prema pedagoškom standardu. Za svu upisanu djecu trebale bi nam bar još tri sobe, odnosno dnevna boravka. Nemamo mogućnosti dograđivati, kao neki vrtići, pa nam je nova zgrada prijeko potrebna – kaže ravnateljica vrtića Ružica Perec. Unatoč tome osoblje vrtića nastoji udovoljiti roditeljima.

– Kako je djece sve više, odrekli smo se dvorane u kojoj su djeca vježbala i pretvorili smo je u sobe, kako bismo mogli upisati još tridesetero djece. Srećom, imamo veliko dvorište, pa djeca na njemu imaju sportske igre.

U tome nas nije spriječio ni snijeg, tada smo se grudali. Djeca i inače svaki dan borave na svježem zraku – ističe ravnateljica.

Svoje mjesto u vrtiću trenutačno čeka 25 djece u Varaždinskim Toplicama i jedanaestero u okolnim naseljima. Nova zgrada riješila bi mnoge probleme, a za njezinu gradnju u vrtiću očekuju pomoć države. To očekuje i toplički gradonačelnik Dragutin Kranjčec iako nije previše optimističan.

– Potpisali smo ugovor s Ministarstvom regionalnog razvitka o gradnji vrtića, koji bi s opremom stajao otprilike 15 milijuna kuna. Država bi dala pet milijuna kuna. Ako se i objavi natječaj, grad u ovom trenutku nije u mogućnosti ništa financirati, jer imamo kredite za vatrogasni dom i sportsku dvoranu. Ako ne bude gospodarskog razvoja i ako se ne otvore radna mjesta, upitan će biti i ostanak mladih ljudi u Varaždinskim Toplicama. Tada se postavlja i pitanje čemu graditi vrtić – kaže gradonačelnik Kranjčec.

Stručni suradnici
O mališanima u vrtiću trenutačno se skrbi 10 odgajatelja, a za edukacijske sastanke roditelja i slično pozovu stručne suradnike. Djeca svaki dan imaju kuhane obroke, koji se pripremaju u vrtićkoj kuhinji. Zbog uvođenja sustava HACCP-a, u vrtiću je nedavno sanirano i skladište hrane.

Vrtić Tratinčica uključen je i u projekt "Igrom do slova" Obiteljskog centra Varaždinske županije. – U projekt su uključena djeca s teškoćama u govoru, pa nam svaki ponedjeljak dolazi logoped, koji s njima radi – kaže ravnateljica vrtića Tratinčica Ružica Perec. Toplički vrtić pohađaju i djeca s posebnim potrebama, koja su uključena u redovite odgojne skupine. Lani ih je bilo desetero, a ove ih je godine upisano petero.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije