Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA SADA NIŠTA OD IZRUČENJA

Jednog od grčkog zatvora spasili postupci u Hrvatskoj, za drugog sud traži dodatna obrazloženja

Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja
Foto: SOTIRIS DIMITROPOULOS
1/4
19.10.2023.
u 16:49

Po onom što je do sada poznato, od desetak EUN-a, koje je Grčka poslala Hrvatskoj, nisu svi uručeni, jer  neki od osumnjičenika nisu u zemlji. Oni kojima su uručeni, ili su dobili mjere opreza ili im je određen istražni zatvor

Na dva suda, Županijskom sudu u Velikoj Gorici i Županijskom sudu u Zagrebu odlučivalo se hoće li Hrvatska postupiti po grčkim europskim uhidbenim nalozima (EUN), koji je Grčka raspisala da 10-ak huligana, pripadnika BBB-a, koje se sumnjiči da su sudjelovali u huliganskom divljanju u Ateni što je za posljedicu imalo ubojstvo Michalisa Katsourisa, navijača AEK-a. I kako sada stvari stoji, oni kojima su EUN-i uručeni, teško će put Grčke. Županijski sud u Velikoj Gorici je prekinuo postupak izručenja Benjamina S., a od puta u grčki zatvor, spasila ga je činjenica da se protiv njega u Hrvatskoj trenutno vodi pet drugih kaznenih postupaka zbog raznih kaznenih djela.

- Izvanraspravno vijeće utvrdilo je na sjednici, da je ispunjen razlog za prekid postupka izvršenja europskog uhidbenog naloga zbog činjenice da je u Hrvatskoj u tijeku pet kaznenih postupaka protiv tražene osobe zbog čega se mora prekinuti ovaj postupak. I tužiteljstvo je tražilo prekid izručenja zbog toga. Grčka  će biti obaviještena  o odluci suda da su zbog prekida postupka automatski otpali i zakonski razlozi za istražnim zatvorom odnosno bilo kojim drugim oblikom ograničavanja slobode tražene osobe, koja je puštena na slobodu - kazala je Ivana Bilušić, glasnogovornica Županijskog suda u velikoj Gorici.

Županijski sud u Zagrebu je odlučivao o sudbini Filipa Ž. , kojem nije bio određen istražni zatvor već su mu bile određene mjere opreza.  Nakon što je saslušao argumente obrane, sud je odlučio da je grčki EUN nepotpun, pa će tražiti njegovu nadopunu prije no što odluče o izručenju. Isti sud prošli tjedan donio je odluku o prekidu postupka izručenja Grčkoj Maria B. jer se i protiv njega u Hrvatskoj vode drugi kazneni postupci. Nadalje, zagrebački Županijski sud je u slučaja Ivana P. također  zaključio da je grčki EUN nepotpun, pa je zatraženo da ga Grčka nadopuni prije no što se odluči hoće li biti izručen Grčkoj.

Po onom što je do sada poznato, od desetak EUN-a, koje je Grčka poslala Hrvatskoj, nisu svi uručeni, jer  neki od osumnjičenika nisu u zemlji. Oni kojima su uručeni, ili su dobili mjere opreza ili im je određen istražni zatvor. Za sada su sudovi, odlučujući o zahtjevima za izručenje u dva navrata odlučili prekinuti postupak jer se protiv osumnjičenika vode drugi postupci u Hrvatskoj ili pak tražiti nadopune grčkih EUN-a. S obzirom  da su, koliko se čuje,  svi grčki EUN-i identični, za očekivati je da će i ostali sudovi koji o njime budu odlučivali tražiti da se nadopune.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, osumnjičeni huligani terete se za 11 kaznenih djela  koji su počinjeni u sklopu zločinačkog udruženja. I upravo to zločinačko udruženje najveći im je problem jer podrazumijeva da su djelo isplanirali u Hrvatskoj, a zatim sjeli u automobile, otišli u Grčku iako su znali da na utakmicu ne smiju te su  oboružani raznim oruđem i oružjem izazvali nerede, sudjelovali u tučnjavi, ugrožavali imovinu i ljudske živote....

U konačnici u svem tom huliganskom divljanju okončan je život navijača AEK-a, a stotinjak  hrvatskih huligana završilo je u  grčkim zatvorima. Teško da će im istražni zatvor tako skoro biti ukinut, čak i nakon što iz Grčke dolaze vijesti da na nožu koji je nađen nakon huliganskog divljanja nije nađen DNK hrvatskih državljana. Ta im informacija možda  može pomoći tako da nitko od njih ne bude osumnjičen i kasnije eventualno optužen za ubojstvo. No teško da im može pomoći kod onih drugih 11 kaznenih djela koja im se stavljaju na teret.

A što se tiče istrage, ona sigurno neće biti tako skoro okončana jer se provodi nad velikim brojem osumnjičenika te se tijekom nje analizira velik broj prikupljenih dokaza. Pitanje je samo hoće li osumnjičeni huligani cijelu istragu, koliko god ona trajala, provesti iza rešetaka, ili će grčko tužiteljstvo u nekom trenutku smatrati da im se istražni zatvor može zamijeniti  nekim blažim mjerama opreza, kako bi se u nastavku postupka branili sa slobode.

I da,  i u Hrvatskoj  istrage ovakvih huliganskih eskapada u prosijeku traju najmanje godinu dana,  ponekad i više, a većina onih koja u tim ispadima bude osumnjičena i uhićena iza rešetaka provede i koji mjesec. Razlika između Hrvatske i Grčke kada su huligani u pitanju je samo u tome što do sada u Hrvatskoj niti jedan huliganski ispad nije bio okvalificiran kao zločinačko udruživanje.

GALERIJA Navijači uhićeni u Grčkoj

Posljednja skupina privedenih navijača u Ateni izlazi pred sudskog istražitelja
1/41

Komentara 3

ZJ
Zjako
16:59 19.10.2023.

Znači i dalje se pravimo da su slučajno zalutali tamo. Ajde dobro nazovimo ih i navijačima.

DU
Deleted user
09:52 20.10.2023.

I baš zato se ispati imati kaznene postupke u svojoj matičnoj zemlji i onda te ne mogu isporučiti van. Ono kada ti je kriminal olakotna okolnost da te ne zatvore.

FA
faraon
17:11 19.10.2023.

Klasična HR sranja. Sve će izmislit da se ne izruče. A prema našem pravosuđu, batinat okolo ljude se smije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije